Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revydrottning återvänder till strålkastarna

När Gunilla Åkesson fyllde 60 för 13 år sedan bestämde hon sig för att tacka nej till alla jobb och njuta av livet som pensionär. Efter en hel del övertalning återvänder hon ändå till rampljuset i sista Hjalmarrevyn.

Annons
Gunilla Åkesson har träffat de flesta svenska teaterlegenderna under årens lopp. ”Förr neg man för gamla skådespelare, det är tur att det är annat nu”, ler hon.

När Gunilla Åkesson var 19 år lämnade hon barndomsstaden Lindesberg och flyttade till Stockholm.

– Det hade aldrig någon gjort tidigare. Lindesberg var en riktig sovstad på den tiden.

Gunilla berättar att Linde var en lugn och bra stad att växa upp i. Hon hade trevliga kamrater och sjöng i kyrkokören varje söndag.

– Jag drack lite vin när jag tog realen. Det var det syndigaste som jag gjorde ...

Tanken var att Gunilla skulle ta studenten och hon gick första året på gymnasiet. I en folder om yrkesval läste hon om teaterskolan Calle Flygare i Stockholm.

– Jag hade spelat en del skolteater och tänkte ”där vill jag gå”.

Mitt under en historielektion bestämde hon sig för att hoppa av skolan och flytta till huvudstaden.

– Historieläraren var så jäkla tråkig så jag gick hem mitt i lektionen. När jag berättade hemma tog det hus i helsike. Jag skulle få allt jag ville, bara jag tog studenten, minns hon.

Gunilla berättar att modern Greta var en bestämd kvinna och fadern Sven världens snällaste man. Greta ville absolut att Gunilla skulle bli lärare och försökte hindra henne från att resa till Stockholm. Senare åkte modern även upp till Calle Flygare teaterskola för att hämta hem Gunilla.

– Jag gick min egen väg. Mor var egentligen inte nöjd med mig förrän jag kom till Peter Flack, hon älskade Peter.

Efter ett år på Calle Flygare fortsatte Gunilla att studera vid Statens scenskola i Malmö under tre år.

– Direkt därefter fick jag en roll i ”Hello, Dolly!” på Oscarsteatern, det var 1966.

Jobben avlöste varandra under de kommande åren.

– Jag var aldrig ledig på den tiden.

När underhållningsprogrammet ”Gäster med gester” gjorde entré i tv-rutan 1982 blev Gunilla rikskändis.

– Tv hade ju sådan genomslagskraft då.

Hon berättar att de spelade in tre program om dagen en tid.

– Vi fick knappt betalt men det tänkte man inte på, det var bara skitkul!

1989 blev Gunilla en del i Hjalmarensemblen i Örebro. Hon hade lärt känna Peter Flack under början av 70-talet när hon spelade i ”Två gentlemän från Verona” på Riksteatern och Peter regisserade.

– När jag sedan spelade revy med Carl-Gustaf Lindstedt skulle jag vara mellanfyllnad medan de andra bytte om, men jag hade inget bra nummer. Peter bodde i Stockholm då så jag frågade om han kunde hjälpa mig. På två dagar fixade han ett jättebra revynummer som hette ”Medan dom byter”, minns Gunilla.

Första Hjalmarrevyn som Gunilla medverkade i hette ”Hjalmars pub” och spelades på Parkteatern. Totalt blev det tolv år med Hjalmargänget.

– Vi spelade alla dagar utom måndagar. Jag bodde i Stockholm och satt och pendlade ensam med bil, då var man ung och orkade det.

De senaste 13 åren har Gunilla njutit av det fria livet som pensionär tillsammans med maken Anders och deras hundar. Arbetslivet bestod av mycket jobb, ofta på kvällar och helger. Nu kan hon resa bort eller ta en drink på en lördagskväll. Dock är tillvaron som pensionär långtifrån trist och lugn. Efter 25 år i Djursholm flyttade makarna till Nynäshamn, där de renoverade två olika hus på sex år. Därefter gick flyttlasset till Västervik för att slutligen landa i Örebro för fyra år sedan.

– Vi har köpt hus, reparerat och sålt. Och sedan köpt hus igen ... Jag är tokig i gamla hus!

Gunilla berättar att de har ett sommarställe i Ingelshyttan – mellan Lindesberg och Kopparberg – sedan många år. När hon köpte NA i Kopparberg en dag fick hon syn på ett vackert sekelskifteshus i Örebro som var till salu.

– Jag blev förälskad i huset men det var väldigt nedgånget. Vi har hållit på och renoverat i tre år.

Gunilla berättar att hon trivs i Örebro.

– Här finns allt. Jag älskar speciellt Svenska kammarorkestern.

I Örebro bor även hennes goda vänner Peter Flack och Marie Kühler. Och trots att Gunilla bestämt att hon absolut inte skulle jobba mer, föll hon ändå till föga efter tre års övertalning och står nu åter på scen med Hjalmargänget.

– När Peter och Marie var här och drack te så sa jag ”ja” i ett svagt ögonblick ... ler Gunilla.

Gunilla Åkesson

Familj: Maken Anders Wickbom (de träffades 1972 och gifte sig 1973). Samt två hundar Molly, tio år, och Stina, tre år, av rasen engelsk springer spaniel.

Ålder: Fyllde 73 år den 15 februari.

Bor: I sekelskiftesvilla på väster i Örebro.

Gör: Njuter av pensionärslivet samt spelar i Hjalmars drömrevy. ”Detta är det absolut sista jag jobb som jag gör”.

Mer läsning

Annons