Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robotarna är bättre än oss på allt – eller?

Annons

Vems tips och rekommendationer tror du att du lyssnar mest på? Är det när de kommer från föräldrar, kompisar, recensenter och kritiker eller experter? Nej, faktum är att det förmodligen är maskiner, datorer och algoritmer som ger dig flest tips på vad du ska läsa, titta och lyssna på.

Varje gång du gör en Googlesökning är det sökmotorn som bestämmer vad som är relevant för just dig att se. Kollar du på ett Youtubeklipp kommer det direkt upp en hel lista på grejer som du också borde vara intresserad av. Samma sak på Spotify eller Facebook.

En algoritm är som ett matematiskt recept, som utifrån förutbestämda fakta och instruktioner leder till en given slutprodukt. Algoritmerna styr vad vi får se, eller förväntas vilja se, utifrån hur vi agerat tidigare. Datorer och robotar tänker åt oss och vi gör som de säger.

Nyligen fick NA nya ägare. Majoritetsägare är numera Mittmedia och i veckan kom nyheten att den koncernen har börjat utveckla ett datorprogram som kan skriva artiklar åt Mittmedias drygt 20 lokaltidningar i södra Norrland.

Till en början handlar det om enklare texter som robotarna ska ta hand om, som väder, kortare notiser och sportresultat. Enligt Mittmedias affärsutvecklingschef Robin Govik ska robotarna inte konkurrera ut journalisterna: ”De kan fokusera på de stora frågorna inom det politiska spelet och känna att de är trygga i att en robot rapporterar om väder, trafikolyckor och andra rutinbetonade åtgärder”.

Det låter enkelt, men frågan är vad det kan leda till i framtiden och om det är i läsarnas intresse att få läsa knastertorra faktatexter skrivna utan mänsklig handpåläggning.

Robotarna flyttar fram positionerna inom allt fler områden. I krig och konflikter handlar det om så kallade drönare som står för det ansiktslösa dödandet. Från början var de fjärrstyrda av mänskliga soldater på marken som avfyrade de dödande skotten. Men nu har man utvecklat nya, autonoma drönare som tänker själva och som är kapabla att automatiskt identifiera en människa och skjuta, helt utan mänsklig inblandning.

Vi människor är långsammare och har ”svagheter” som maskinerna inte har, som samvete, rädsla och medkänsla. Men är det inte dags att börja se de egenskaperna som en styrka i stället? Även om det bara handlar om att tipsa om en bra film eller skriva om vädret.

Mer läsning

Annons