Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rörelsekonst i det offentliga rummet

Josefina Poschs Open Art- skulpturer får liv i Vågen Galleria. Tillsammans med rörelsekonstnären Minna Elif Wendin genomför hon performancet ”Förnimmelser av fraser – reflektioner” mitt i shoppingvimlet.

Annons
Performans. Minna Elif Wendin skapar rörelsekonst mitt bland skulpturerna inne på Vågen Galleria.

När Minna Elif Wendin långsamt börjar röra sig bland Josefina Poschs skulpturer inne på Vågen Galleria är det många som nyfiket stannar till för att titta. Det skulpturala rörelseverket har fått namnet ”Förnimmelser av fraser – reflektioner” och till och med fredag kommer performansen starta varje hel timme inne på gallerian. Men Josefina Posch och Minna Elif Wendin betonar att det ännu inte är ett färdigt performans, snarare en öppen repetition.

– Men det är också en del i verket, att utforska var gränsen går för när något är färdigt. Det kan vara olika tidpunkter för olika personer. För dem som stannar och tittar är det ju färdigt när de bestämmer sig för att gå härifrån, säger Minna Elif Wendin.

Josefina Poschs skulpturer är placerade på bottenvåningen i Gallerian. De är gjorda av frigolit och Josefina har skapat dem utifrån Minnas rörelser.

En man som går förbi stannar till och tittar en stund.

– Är det en kotte det där? frågar han Josefina och pekar på en av skulpturerna.

– Ja, det kan det kanske vara, svarar Josefina.

– Det är det som är roligt, att det är något nytt för alla. Att folk får en personlig relation till det de ser.

Medan Minna interagerar med konsten förklarar Josefina att skulpturerna bland annat föreställer celler och fibroblaster.

– I skulpturerna som föreställer människor har jag fokuserat mycket på höftbenen, som en förnimmelse av åldrande, berättar Josefina.

Under performansdagarna har duon bland annat planer på att ge sig ut på Våghustorget. Just mötet med publiken är en stor del av rörelseverket, vilket märks då både Josefina och Minna ofta stannar upp för att samtala med åskådare.

– Tanken är att performansen ska utvecklas under de här dagarna i mötet med publiken och vad det i slutändan blir är egentligen helt öppet. Själva arbetsprocessen är en del av konstverket, säger Josefina.

Skapar från rörelse. Josefina Poschs skulpturer är gjorda av frigolit och skapade utifrån Minnas rörelsekonst.

Josefina Posch och Minna Elif Wendin

Skulptören Josefina Posch är född i Göteborg, men har tidigare arbetat mycket utomlands. Bland annat har hon ställt ut sin konst i Shanghai, USA och på Kuba.

I år deltar hon i Open Art för första gången.

Minna Elif Wendin är Göteborgsbaserad rörelsekonstnär. Hens koreografiska arbete kretsar kring kollektivt skapande, enskilda processer och rörelse-anatomi.

Även för Wendin är det första gången i Open Art.

Mer läsning

Annons