Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rösta: Vilket konstverk ska bli kvar?

Det är snart dags att ta ner de nästan 90 konstverken som utgjort årets Open Art-utställning i centrala Örebro. Men ett ska bevaras och bli kvar som en del av stadens konstskatt. Delta i omröstningen om vilket!

Annons
Konstverk 1. Akilles, Pontus Ersbacken

De flesta av oss som vandrat runt i Örebro under sommaren har nog en egen favorit bland de olika konstverken. Kanske är det de stora ankorna i Svartån, kanske huvudet på Järntorget. Eller varför inte innehållet i någon av konstkuberna på Järntorget. Nu har kommunen bestämt sig för att köpa ett av konstverken och låta dem bli kvar även efter att Open Art avslutas den förs-ta september.

Men alla konstverk kan inte leva vidare. Vissa är köpta för att bara vara tillfälliga, andra är för sköra för att bevaras – skulpturen vid Nikolaikyrkan har redan delvis förstörts av att folk klättrar på det – eller är placerade på ställen där de bara fått tillstånd att stå en kortare period, till exempel nätet över Svartån.

Därför har Mats Nilsson

och de andra arrangörerna av Open Art plockat ut sex konstverk som tål att bevaras för framtiden, som du kan välja mellan.

– Det är verk som har sådan kvalitet och karaktär att de kan leva kvar i kommunens regi även framåt, att de tål att tiden går, säger Mats Nilsson.

– Men därmed är det inte sagt att det är säkert att det konstverk som får flest röster, kommer att stå kvar precis på den plats där de stått under utställningen, säger han.

Ännu så länge saknas några formella beslut för att kommunen ska kunna köpa in konstverket. Men kommunalrådet och socialdemokraten Björn Sundin säger att de besluten ska fattas redan under september månad.

– Örebro kommun kommer att köpa in minst ett av konstverken som ingår i Open Art, säger han.

Omröstningen pågår fram till 1 september. Klicka på bildspelet ovan för att se de sex olika alternativen. Surfar du in via NA:s app? Klicka här för att komma till omröstningen!

Konstverk 2. BadBad Boy, Tommi Toija
Konstverk 3. Catch of the Day, Roa
Konstverk 4. Jag kan vara med i vilket lag som helst, Knutte Wester
Konstverk 5. More boys are born after the war, Hanna Virhiälä
Konstverk 6. Rubber Duck, Villu Jaanisoo

Mer läsning

Annons