Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryskt sätt att slippa vinna

Annons

Buranovskiye Babushki heter kvinnorna som framför det ryska bidraget till årets Eurovision Song Contest.

Sex gummor i folkdräkt sjunger hellre än bra om party och dans. Folkloristiskt och nationalistiskt så det sprakar och passar säkert nyvalde presidenten Vladimir Putins syften. Eller också är det ett sätt att slippa vinna och därmed undvika det kostsamma i att arrangera en Eurovision Song Contest nästa år.

Freakshow-inslagen har blivit allt vanligare med åren i Melodifestivalsammanhang. I Sverige hade vi i år både Sean Banan och Björn Ranelid.

Svenska Dagbladet plockade in Ranelid-exemplet i ett underdog-perspektiv.

Alla älskar en underdog. Det är att ta i. Ranelid är ingen underdog, men passar utmärkt i medieutvecklingen av just freakshowinslag.

Är det inte ”Lyxfällan” där människor hängs ut i all sin ynkedom som ekonomiska idioter i en kanal, så är det ”Biggest looser” i en annan. B-kändisar tävlar och programledare i det ena fåniga lekprogrammet efter det andra.

Ranelid är som klippt och skuren för rollen som freak. En författare med flera böcker bakom sig och med en självgodhet som är få förunnat. Tv-publiken kan gotta sig i hans distanslöshet och han blir en sorts ställföreträdande dåre.

Men det riktigt obehagliga är att upptäcka att jag skrattar åt och hånar en man som kanske borde rådas att inte hänga ut sig så komplett. Eller gulla med gummorna i Buranovskiye Babushki och samtidigt tycka att de är urusla.

Freakshows med eller utan nationalistiska inslag lämnar kvar en klump i magen av min egen otillräcklighet att våga säga nej. Eller att helt enkelt ställa mig över det hela och se människorna.

Läs gärna min blogg meny.nu/bloggar/maritajohansen och följ mig på Twitter: JohansenMarita.

Mer läsning

Annons