Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saboterade konstverk monterades ned

Två konstverk i Open Art har vandaliserats i en sådan omfattning att ledningen beslutat att montera ned dem.  

Annons

Ett av konstverken, "Standing men in shopping carts", bestående av tre män placerade i vattnet vid slottet, har varit delvis komplett de senaste veckorna. Samtliga mäns huvuden stals nämligen i mitten av augusti.

- Vi har utlyst en belöning på 1000 kronor till den som kan lämna information som gör att vi kan få tillbaka huvudena, säger Lars Jonnson, projektledare för Open Art.

I morse valde ledningen för konstprojektet att lyfta bort detta konstverk ur Svartån. Ett stenkast bort har verket "Pine-cone-pine" stått. Verket, en gigantisk kotte tillverkad av cellplast, har varit placerad i Slottsparken nära Trädgårdsgatan. Trots försök att skydda det med avspärrningar och skyltar har verket blivit mer och mer förstört.

- Under sensommaren har alltfler djärva barn och ungdomar klättrat på konstverket. I stället för att det skulle stå och skämmas för sig de sista fem-sex dagarna så valde vi att montera ned även detta verk.

Kontaktade ni konstnären innan?

- Nej, vi bestämde detta själva. Det tragiska i historien är att konstnären hade fått ett stipendium från sin hemmastad för att med vänner kunna komma till Örebro och besöka Open Art, berättar Lars Jonnson.

I slutet av juni vandaliserades konstverket "More boys are born after the war", placerat på Köpmangatan.

Mer läsning

Annons