Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete ger ny operautbildning

Sedan starten har Opera på Skäret varje år arrangerat en masterclass i samarbete med musikhögskolan i Örebro. Nu utökas samarbetet till att omfatta en gemensam operautbildning, Operaakademi 2012, i fyra olika delar – körsång, solist, orkester och komposition.

Annons

Undervisningen är förlagd till musikhögskolans lokaler vid Örebro universitet och Opera på Skäret i Kopparberg, till samarbetspartnerna hör även Länsmusiken.

– Tillsammans tittade vi på hur vi skulle kunna utveckla vårt samarbete. Opera innehåller ju så många delar, säger Opera på Skärets konstnärlige ledare Sten Niclasson.

Kursen för körsångare startar redan nu till helgen. Till de övriga utbildningarna kommer det att anordnas inträdesprov i mars i Örebro samt i Stockholm och Göteborg.

– Det är härligt och jag tror att det finns ett sug efter det här, säger Sten Niclasson.

Körkursen kommer att vara en integrerad del av sommarens huvudnummer på Skäret – Donizettis opera ”Lucia di Lammermoor”.

Det är också tänkt att Operaakademi 2012 ska avslutas med ett offentligt framträdande i samband med operafestivalen på Skäret.

– Många unga sångare är i dag intresserade av musikdramatik, säger Mats Jansson, lektor vid musikhögskolan i Örebro och tillägger:

– Opera är ju så mycket. Det finns väldigt många delar och vårt mål är att på sikt utöka kursutbudet till att omfatta fler områden. Det skulle kunna vara scenografi och manusskrivande, säger Mats Jansson och nämner att musikhögskolan i dag har utbildning i bild och teater.

– Alla delar är spännande på olika sätt. Men redan i dag finns det flera ben inom varje kurs. Vårt mål är att ha så stor bredd som möjligt, avslutar Mats Jansson.

Mer läsning

Annons