Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sarah, Emma och Kodjo leder Musikhjälpen

Nu är det klart vem som leder SVT:s, Sveriges Radios och Radiohjälpens storsatsning Musikhjälpen i år.

Annons
Snart inlåsta. Sarah Dawn Finer, Emma Knyckare och Kodjo Akolor ska leda årets upplaga av Musikhjälpen, inlåsta i en glasbur på Gustaf Adolfs torg i Göteborg.  Foto: SVT

Den nionde december startar de tre programledarna Sarah Dawn Finer, Emma Knyckare och Kodjo Akolor en direktsändning som ska sträcka sig över 144 timmar.

Programmet sänds ifrån insamlingens mittpunkt, en glasbur på Gustaf Adolfs Torg i Göteborg. Där blir programledarna inlåsta för att tillsammans leda programmet som alltså sänds i direktsändning. Hela idén med Musikhjälpen är att förena publikens intresse för musik med engagemang för medmänniskor världen över. Publiken betalar för sina låtönskningar och samlar därmed in pengar till Radiohjälpen som använder dem i sitt hjälparbete.

– Jag har alltid älskat Musikhjälpen och medverkat både som musikgäst och nattkompis till programledarna i glasburen tidigare år, säger Sarah Dawn Finer som har tackat nej till flera programledarerbjudanden förutom just det här under senaste år:

– Det enda programledarjobbet jag kunde tänka mig att tacka ja till i år var just Musikhjälpen, dels för att det är ett viktigt och engagerande projekt, dels för att det låter musik göra skillnad. På riktigt, säger hon.

I år ska Musikhjälpen samla in pengar till kampen för att tjejer ska ha rätt att överleva sin graviditet. För oss här hemma med BB runt hörnet är det kanske svårt att förstå vilken risk det kan vara att vänta barn om man gör det i ett land där det saknas en bra mödravård och förlossningssjukvård.

Varannan minut dör en kvinna i världen, just i samband med sin graviditet eller förlossning. Allra värst är det för unga, blivande mammor, de mellan 15 och 20 år. De allra flesta dödsfallen, 99 procent, sker i låginkomstländer, där sjukvården inte fungerar.

Under hela inspelningstiden går det också att skänka pengar genom andra insamlingsinsatser runt om i Sverige, och under tiden deltar också stora delar av Sveriges artistelit i insamlingen.

Mer läsning

Annons