Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seg start för historisk fotografiapp

Länsmuseet hoppas att den kommande turistsäsongen ska öka nedladdningen av museets fotoapp. Under vintern har den digitala spridningen gått trögt.

Annons
Stortorget nu och Stortorget i slutet av 1800-talet.

Arbetet med mobilappen har pågått länge och den har funnits sedan i höstas. Undan för undan har den fyllts på med bilder från Örebro läns museums digra fotoarkiv. Just nu innehåller appen cirka ett tusen bilder tagna i Örebros stadsmiljö och de äldsta bilderna är från 1860-talet.

Elinor Magnérus, chef för museets samlingar, har varit projektledare för appen och hon berättar för NA att appen inneburit ett nytt sätt för museet att jobba på.

Hon vill att appen ska nå ut till en ny publik. Att länsmuseets samlingar ska locka även dem som kanske inte besöker museet så ofta. Den som laddat ned appen, som kallas ”Tidsfönster Örebro”, kan med antingen GPS-position eller genom att söka på en plats få fram bilder från den platsen. Bilderna sorteras sedan i kronologisk ordning med äldst först.

Hittills har nedladdning och användning av appen inte skett i den utsträckning som Elinor Magnérus hoppats på. Hon funderar på om de lanserade den vid fel tidpunkt, att vintern är ”vant-säsong” och att det då är besvärligt att använda de smarta telefonernas pekskärmar.

Nu stundar däremot varmare tider och Elinor Magnérus berättar att de ska försöka sprida appen bland Örebros turister.

– För vi är otroligt stolta och glada över den här appen, säger hon.

Appen

Ladda ner appen via App Store eller Google Play, beroende på om du har iphone- eller androidtelefon. Sök på "Tidsfönster Örebro".

I datorn

Den som inte har en smarttelefon eller som bara vill titta hemifrån kan via sin dator surfa in på: http://tidsfonster.olm.se

Mer läsning

Annons