Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Selmas sonetter erbjuder sällsam sommarläsning

Annons

En recensents uppgift är inte bara att bedöma kvaliteten på en konsert, bok, film, teaterföreställning eller dylikt. En bra kulturrecension säger något mer än bara hur många stjärnor, plus eller getingar något är värt.

Skickliga recensenter kan beskriva och förmedla en känsla, en sällsam upplevelse, med bara några få ord. De bästa exemplen har ett målande språk som lyfter recensionen till att bli ett eget litet konstverk.

Under sin tid som ung lärarstudent i Stockholm, åren 1881–1885, gick författaren Selma Lagerlöf (1858–1940) på många teater- och operaföreställningar i huvudstaden. Om dessa skrev hon små sonetter i en svart anteckningsbok som finns bevarad på Kungliga biblioteket.

Några av sonetterna publicerades i tidskrifterna Dagny och Idun de här åren. Men det stora flertalet har förblivit i stort sett okända. Nu har Ulla-Britta Lagerroth och Ingeborg Nordin Hennel, professorer emerita vid Lunds respektive Uppsala universitet, samlat dem i en rikt illustrerad bok utgiven av Ellerströms förlag.

Den komplicerade sonettformen med sitt jambiska versmått och invecklade rimflätor ställer stora krav på författaren att vara kortfattad och koncis. På några enkla rader lyckas Selma Lagerlöf beskriva dåtidens skådespelare och operasolister så att man nästan kan se och höra dem framför sig.

Carmen beskriver hon så här:

”Derför så häftig eld i hjertat glöder

Och halft demonisk glans ur ögat skiner

Derföre skrattet likt en stormil viner,

Och hennes sång passion och smärta föder”

Selma Lagerlöf kom till Stockholm från föräldrarnas lantbruk i Värmland. Hon drömde om att bli skådespelerska eller något inom teaterns värld. I sonetterna kan man ana vilket starkt intryck föreställningarna på Dramaten och Operan gjorde på henne.

Upplevelserna från studieåren lade grunden för hennes författarskap. I hennes genombrottsroman, ”Gösta Berlings saga” (1891), finns till exempel flera karaktärer och scener som känns direkt hämtade ur operorna ”Don Juan” av Mozart och ”Carmen” av Bizet. Och i sonetterna kan man hitta fler frön till sådant som senare blommade ut i hennes romaner.

De gör att jag blir sugen på att ägna sommaren åt att läsa om flera av Selmas sällsamma sagohistorier.

Glad midsommar!

Mer läsning

Annons