Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sensationellt fynd av tavla värd miljoner

Tom G Ström på Götarsviks säteri i Lillkyrka har haft tavlan hängande på väggen sedan han köpte gården 1985. Föga har han vetat om att en likadan tavla av konstnären Konstantin Makovsky har sålts på Sotheby’s i New York – för 23 miljoner.

Annons
Foto: Stockholms auktionsverk

– Det är en helt fantastisk historia, säger Tom G Ström.

Makovsky var en av Rysslands största konstnärer på sin tid och avled 1915. Hans verk hörde till den konstskatt som bolsjevikerna lade beslag på efter revolutionen två år senare.

Röda armén saknade mycket material efter första världskriget och revolutionen.

Dåvarande ägaren till Götarsviks säteri i Närke drev också en större skofabrik inne i Örebro. Hit vände sig Röda armén och bytte läderstövlar mot Konstantin Makovskys konfiskerade konstverk ”Happy Arcadia”.

En besökare på gården visade för en tid sedan ett intresse för tavlan och började med hjälp av Stockholms Auktionsverks experter göra efterforskningar.

För att säkerställa äktheten i tavlan kontaktades doktor Elena Nesterova, expert på Konstantin Makovsky – som omedelbart konstaterade att tavlan är äkta. Konstantin Makovsky var känd för att inte bara kunna göra exakta repliker av sina verk – utan ofta måla dem samtidigt.

Tavlan är identisk med en annan Makovsky-tavla som såldes på Sotheby’s i New York år 2007 för 23 miljoner kronor.

Den 3 december ska ”Happy Arcadia” från Götarsvik under klubban på Stockholms Auktionsverk. Utgångspriset kommer att ligga mellan sex och åtta miljoner kronor.

Mer läsning

Annons