Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Show som gisslar inredningstrenden

Föreställningen "Ljust och fräscht" har fått Fredrik Lindström att tänka mer resurshållbart. Nu tar han och Henrik Schyffert showen på Sverigeturné, med Örebro som första anhalt. Tre föreställningar ges här, den första på fredag.

Annons
Ljust och fräscht

Idén att göra en föreställning om inredningstrender dök upp hos Fredrik Lindström ett par år sedan. Han fick en idé om människor som byter bostäder med varandra och tanken om inredningsmagasin.

–Fredrik var lite för tidig med den idén, sen kom inredningstrenden mer och mer. Precis när vi var klara och redo fanns det just då elva svenska inredningsprogram på tv under en vecka. Idén skulle vi göra ändå, men det råkade sammanträffa, säger Henrik Schyffert.

Sedan föreställningen hade premiär på Berns i Stockholm för ungefär ett år sedan har det hänt en hel del. Delar av den har bytts ut och kommer att förändras inför föreställningarna i Örebro, berättar Fredrik Lindström.

–Den är som en park eller en del av naturen, det går inte att hålla den helt identisk. Det kommer från två håll, det ena är en ständig vilja att på något sätt förbättra föreställningen och få ut mer. Det andra om att det lätt blir statiskt och förutsägbart, man måste hålla det levande.

–Publiken känner det, de är som vargar som får vittring, skojar Schyffert.

–Den stora förändringen är att ljust och fräscht-trenden i Stockholm är lite klar. I de mest extrema tidningarna i alla fall. Men det är ju deras jobb att ligga ett år före, säger Fredrik Lindström.

Föreställningen handlar om tillväxtsamhället och den konsumtionshets som råder. Men det är inte bara publiken som bjuds på en tankeväckare, även komikerduon har påverkats av att skriva och framträda med föreställningen.

–Jag tänker mycket på saker som är med i showen, den handlar ganska lite om inredning och mer om varför man håller på som man gör. Ska jag köpa en sådan här? Behöver jag en sådan här? Vad är det man jagar? säger Henrik Schyf-fert.

Fredrik Lindström berättar att det är som att göra en kabaré om att försöka sluta röka. Det är lättare att hålla sig borta från cigaretterna för att man har gjort en stor grej av det. Man gör det svårare för sig själv att fuska.

–För mig har showen varit väldigt uppfostrande. Till mitt nya kontor har nästan allting jag köpt varit begagnat, förutom några bokhyllor. Det var en kompromiss, jag hade tänkt platsbygga bokhyllor men det visade sig vara svindyrt. Annars har jag köpt allt på Blocket eller gamla grejor via nätauktionssajter. Det känns bra och vettigt på alla sätt, mer resurshållbart.

Fredrik Lindström berättar att han själv är oerhört motsägelsefull och impulsiv när det gäller att köpa saker.

–Jag har ett visst problem med att impulsköpa saker, speciellt kläder. När jag ser ett plagg som jag är lite kluven inför så tänker jag: ”hoppas den inte finns i min storlek”. Jag förstår mig själv, ifall den inte finns i min storlek så slipper jag välja. Annars ställs jag inför ett val, jag måste köpa skjortan och stå för beslutet eller så måste jag avstå och stå för det. Finns den inte i min storlek är hela problemet löst. Konsumtionssamhället innebär att vi alltid ställs inför dessa frestelser.

Trots att inredningstrenden kanske varit som mest extremast i Stockholm tvivlar de inte på att Ljust och fräscht kommer att fungera även i övriga Sverige.

–Det sa man om tv-serien Solsidan också, att den kommer bara att gå hem i Stockholm, säger Henrik Schyffert.

–Strukturen är att Stockholm är inkörsporten för allt som kommer till Sverige. Det som kommer till Stockholm kommer sedan ut i landet inom ett eller två år, skillnaden är inte så stor. Dessutom ska man komma ihåg att folk ute i landet tycker om att få skratta åt Stockholm. Det är bara godis att ha med sig att bjuda på, ”visst ni är ängsliga, men titta på stockholmarna”, säger Fredrik Lindström.

Själva har de väldigt lite åsikter om hur folk ska inreda hemma och vilken inredningstrend som kommer härnäst. Fredrik Lindström tror att ljust och fräscht-trenden är en av de sista trenderna.

–Modet i inredning är i upplösning, ljust och fräscht-trenden är en form av antiinredning. Det handlar om vad du inte har, du har inte gardiner, inte färg på väggarna eller tapeter, inte mattor, inte prydnadssaker och ingen larvig bordsduk. Det är inte barock eller jugend, man kan inte plocka fram och påvisa vilket formspråk det är.

–Jag skulle kunna tänka mig ett år utan trender. Låt folk fixa runt i mörkret ett år för att se vad de kommer fram till. Det kan gälla både musik, mat och inredning, säger Henrik Schyffert.

Duon har fått många lovord och fina recensioner för sin föreställning. Men det som känns mest relevant för Schyffert och Lindström är hur man tacklar människors förväntningar.

–Det är komplicerat. Det handlar kanske inte alltid om ens egen prestation utan om andras förväntningar. Ju mer man lyckas med saker desto jobbigare får man det. Det som verkligen ger arbetsro är att göra något riktigt dåligt, då sänks förväntningarna. När jag gör något som får bra kritik snackar jag oftast ned det av taktiska skäl. Samma sak när jag gör saker som inte uppskattas, jag kan stå på mig och tycka att det faktiskt var bättre än vad folk tycker, säger Fredrik Lindström.

@NA Fråga:–Du vill ligga mellan bra och jättebra hela tiden? frågar Henrik Schyffert.

–Så dramatiska skillnader är det inte. Det ligger på en trea hela tiden, svag eller stark. Det är sällan man gör ettor och femmor, säger Fredrik Lindström.

Christer Lindh

019-15 50 00

[email protected]

Mer läsning

Annons