Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sightseers

Annons

DRAMAKOMEDI. Tina följer med sin nye kille Chris på semester. Det ska bli en frigörande resa bort från hennes överbeskyddande mor, men ganska snart visar sig den nyvunna kärleken vara precis lika likgiltig inför människoliv som han är skäggig och kramgo. Tina dras in i en okontrollerbar odyssé av museibesök, husvagnssex och solkig dödsmisshandel.

Med thrillern "Kill list" gjorde Ben Wheatley klart att han inte är främmande för det psykologiskt tärande och morbida. "Sightseers" tar vid med en lättsammare ton, men den här becksvarta komedin är närmare regissörens tidigare verk än vad man först kan tro. Skratt som hade kunnat fastna i halsen stannar ibland tidigare än så, och Chris inställning till det råa våldet påminner mest om Kit Carruthers brådmogna rättfärdiganden i Terrence Malicks "Det grymma landet" från 1973. Regnmolnen över de engelska landskapen förstärker den bistra tonen medan ekipaget vindlar sig ner mot mörkrets hjärta, med stopp vid campingplatser och lokala sevärdheter.

Wheatley verkar

älska att lämna sin publik med motstridiga känslor. Om man är beredd på den åkturen är "Sightseers" helt rätt. Men vill man mest ha den skruvade humor som trailern utlovar riskerar man att sitta där med en rejäl klump i magen när eftertexterna rullar. Jag hade också gärna sett lite mer bakgrundshistoria, något som vi nu bara får glimtar av.

Mer läsning

Annons