Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjätte våren med fars i Magasinet i Lerbäck

Lerbäcks teater har blivit ett välkänt namn även utanför länet. I kväll är det premiär för deras sjätte fars, ”Triss i stress”.

Annons

Biljetterna till föreställningarna fram till påsk är i princip redan slutsålda. Teaterns namn har blivit allt mer spritt med publik från hela länet, Östergötland och Värmland, berättar ensemblen.

– Vi har kunna dra ner mycket på annonseringen jämfört med för några år sedan, konstaterar teaterchef Johan Gille.

Precis som tidigare års farser och mordgåtor står Johan Gille och Peter Nyström för manus och regi. Vårens fars heter ”Triss i stress” och handlar om Örjan som driver ett äldreboende/fågelpensionat.

– Eftersom det är bra för de äldre att umgås med fåglar, det är terapeutiskt, säger Johan.

Affärerna går dock inte speciellt bra förrän regionförbundet bildas och fåglarna registreras som brukare av misstag. Plötsligt får äldreboendet väldigt god ekonomi. Problem uppstår dock när en av fåglarna dör ...

– Det ligger lite i tiden med vinster i välfärden, att se en chans att tjäna snabba pengar, säger Johan.

Örjan trasslar snabbt in sig i diverse lögner och förvecklingar när det plötsligt dyker upp tre sörjande trillingar, en gangsterliga och en inspektör från regionförbundet.

– Vi har en speciell spelstil. Johan och Peter drar historierna så långt de kan, det går verkligen åt det absurda, säger Jenny Gille, teaterchef och skådespelare.

– Fars är knepigt att skriva, det är så jäkla många olika trådar, konstaterar Peter.

Yngst i årets ensemble är 19-åriga Daniel Andersson och 18-åriga Ebba Bock Tylebrink. Båda var med i Lerbäcks teaters första sommaruppsättning ”Rasmus på luffen” 2004 och har därefter medverkat i ytterligare ett antal föreställningar.

– Jag var med 2004, -05 och -06 så det var länge sedan jag stod på scen sist. Jag är lite nervös men det ska bli riktigt kul, säger Ebba.

Daniel har varit med totalt sju somrar som barnskådespelare i familjeföreställningarna, berättar han. I ”Triss i stress” delar Daniel och Ebba på rollkaraktären ”Kim” och deltar i olika föreställningar.

– Jag kommer att jobba i serveringen de dagar som jag inte står på scen, säger Daniel.

Trots att ”Triss i stress” ännu inte haft premiär pågår redan planeringen för kommande uppsättningar. I april åker manusförfattarna till Dubrovnik i två veckor för att skriva höstens deckargåta.

– Vi försöker vara för oss själva så att det inte är så mycket annat som stör, konstaterar Johan.

Till sommaren kommer Lerbäcks teater att sätta upp ”Madicken”. Den 15 mars håller de audition för ett antal barnroller till familjeföreställningen.

– Vi söker tjejer mellan sju och elva år. Alla som är sugna är välkomna att anmäla sig, säger Jenny.

Lerbäcks teater

Lerbäcks teater startades 2004 av Johan och Jenny Gille och är en professionell teater med verksamhet året runt.

Första uppsättningen var ”Rasmus på luffen” sommaren 2004. Hösten samma år spelades den första mordgåtan ”Mord på Lerbäcks Hotell”. Sedan 2010 sätter Lerbäcks teater även upp farser på vårarna.

Sommarföreställningarna riktar sig till familjer och spelas utomhus på Friluftsscenen.

Mordgåtorna och farserna skrivs av Johan Gille och Peter Nyström. De riktar sig mot en vuxen publik och spelas inomhus i ”Magasinet” ackompanjerat av en trerättersmiddag.

Vårens fars heter ”Triss i stress” och spelas torsdag till lördag fram till 2 maj.

Sommarens familjeföreställning blir ”Madicken” och spelas mellan den 26 juni och 26 juli.

Lerbäck ligger mellan Hallsberg och Askersund.

Mer läsning