Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadat konstverk på biblioteket

På torsdagen avslutades Örebrokonstnären Björn Rings utställning på Lindesbergs bibliotek. Då upptäcktes att ett av hans verk har blivit utsatt för skadegörelse.

Annons
Så här ser klottret ut som förstört Björn Rings oljemålning.

Någon har med en tuschpenna ritat dit en stor signatur i blå kulör på en vit yta på en av målningarna.

– Det är fruktansvärt upprörande! Ska man inte kunna ställa ut offentlig konst längre? undrar Björn Ring.

När skadegörelsen är utförd vet man inte. Det var vernissage den 6 september och det var en elev till Björn Ring som uppmärksammade tilltaget. Tavlan som skadats är en av två målningar som biblioteksreceptionen inte har i synfältet.

– Den här bilden är den enda som inte är till salu. Den är min privata och helt ovärdelig för mig. Nu är den förstörd. Den går inte att rädda. Det är bara att slänga den, säger Björn Ring.

Utställningar på biblioteket är försäkrade av kommunen. Värdet på det skadade konstverket är inte satt eller vad återställandet kan kosta. Självrisken är ett halvt basbelopp. Det blir drygt 22 000 kronor .

– Det här kommer att kosta kommunen pengar. Skattepengar som kunde komma bättre till användning. Vi hoppas att någon känner igen taggen och att den som gjort det får veta att detta inte är okej, säger Gunilla Dovsten på kulturförvaltningen.

Skadegörelsen polisanmäldes under torsdagen av kommunen och Lindesbergs bibliotek.

Mer läsning

Annons