Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skruvad huvudsak blir tio meter hög

Ett gigantiskt huvud i fackverk av grova träbalkar, av konstnären Jonas Holmquist, håller på att växa fram i gamla bussgaraget vid Österplan. En finurlig skruv spelar en nyckelroll i bygget.

Annons
verk som tar skruv? Konstnären Jonas Holmquists komplicerade arbete med jättekonstruktionen löstes av en unik skruv.

Verket heter kort och gott Huvud och ingår i årets Open Art. Det är tredje gången Jonas Holmquist skapar sitt verk av ett människohuvud. Första gången i naturlig storlek.

– Sedan skalade jag upp verket tio gånger för en utställning i Terrazza, Örebros spanska vänort utanför Barcelona.

Nu gör han det igen. Den här gången 34 gånger större än ursprungsmodellen. Det blir en tio meter hög byggnadskonstruktion, 6,5 meter i diameter med en vikt på 8–9 ton. Var den ska placeras är ännu hemligt.

– Open Art skapar konst som annars inte blivit till, säger konstnären. Jag hade aldrig gett mig på att förstora verket från Terrazza om inte Open Art funnits.

Den gigantiska träskapelsen har inneburit byggnadstekniska utmaningar. Det är ett stort antal mycket grova träbalkar som ska fogas samman. I Terrazza gjordes det med plåtbleck och kraftiga träskruv. Jonas Holmquist hade tänkt sig något liknande denna gång, även om det skulle bli arbetskrävande och inte så elegant.

Men till sin hjälp fick han snickaren Joakim Schöön. De satt och grubblade på lösningen när Jonas drog sig till minnes en provsändning med en fiffig träskruv han fick av företaget Ejot Avdel i Örebro för något år sedan. Han skaffade några skruvar och testade.

– Den var perfekt, säger Joakim Schöön. Den sparar enormt mycket arbete och fogen blir urstark.

– Och det blir snyggare, tycker Jonas Holmquist.

För Ejot Avdel kom intresset från konstvärlden mycket lämpligt som draghjälp och de sponsrar nu bygget med gratis skruvar.

– Vi håller på att lansera skruven och bearbetar marknaden, säger marknadschefen Anders Boström. Det tar tid, byggbranschen är mycket konservativ, men det har börjat hända saker den sista tiden. Den här skruven kan bli hur stor som helst.

Skruven är delvis patentskyddad. Poängen är att den är gängad i toppen och botten med ett gängfritt parti i mitten, som ska hamna mitt över fogen. Gängorna är tätare vid skallen vilket gör att fogen dras samman med en extra stark kraft.

– Hållfastheten är fantastisk, visar tester vid Statens Provningsanstalt, säger Anders Boström.

Och stark bör konstruktionen bli. Jonas Holmquist tänker sig nämligen att betraktarna ska få gå in i huvudets vindlingar.

Huvudet, som varken är man eller kvinna, det är upp till betraktaren, ska ligga på sidan som under vila. Med näsan snett upp i vädret.

Nu pågår slutspurten med hopfogningen av huvudets delar. Sedan dyker verket upp någonstans i stan.

MER OM OPEN ART

Jättelik gummianka på plats i Järntorgets fontän

NA-tv: Här skapas årets Open Art-snackis

Mannen med den unika skruven - Anders Boström, marknadschef på Ejot Avdel.
Annons