Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofia Gustafsson: Ett antiförhållande – artikelserie om bilen och identiteten

Artikel 1 av 12
Motorland – om bilen och identiteten
Visa alla artiklar

KRÖNIKA: Sofia Gustafsson introducerar NA Kulturs nya artikelserie "Motorland – om bilen och identiteten".

Annons

Det finns vissa bokstavskombinationer som har en särskild plats, nåväl kanske inte i mitt hjärta, men åtminstone i min minnesbank. DEO, NOL och TZG är några av dem. Det är bokstäverna som figurerat på några av registreringsskyltarna till de bilar min familj hade när jag växte upp.

När jag är ute och kör så brukar jag tävla med gänget av fiktiva medpassagerare om vem som snabbast kan komma på flest ord som innehåller de tre bokstäverna i rätt följd på den framförvarande bilens registreringsskylt. Vi är ganska överens om att jag är bland de bästa i bilen på den tävlingen.

Allt annat på bilen, allt förutom dessa tre bokstäver, är mig fullständigt likgiltigt. Mitt förhållande till bilen är ett antiförhållande. Visst, jag har körkort. Och visst, jag har en bil. Och visst, jag är beroende av den ibland. Men vad det bär mig emot att visa bilen den minsta omsorg.

Att ta avstånd från bilen är en lyx förunnad oss stadsbor - eller ett ok.

I dagarna har jag fått anledning att fundera över mitt icke-förhållningssätt till bilen och insett att det ligger mer bakom det än att bara vara en negation. Att ta avstånd från bilen är en lyx förunnad oss stadsbor - eller ett ok beroende på ens inställning till att cykla och spatsera. För det är också ett ansvar, för miljön och för centrumtrivseln, som vi som har möjlighet bör ta. Lite som att man sopsorterar.

Ännu mer identitetspositionerande är det för min sambo, Tomas 44, att vara bilanalfabet. Hans ointresse för bilen blir ett implicit avståndstagande från machokulturen, eller åtminstone från vissa delar av manligheten.

Att vi två sedan valt att slå ned våra bopålar tillsammans komplicerar saken ytterligare. Å ena sidan har vi stor förståelse för den andres bilinkompetens men å andra sidan - vem tar då ansvar för våran bil? Resultatet är förstås att vi haft ett antal billiga, skitbilar som hållit lika länge som en t-shirt från H&M. Vi har heller inte tvättat bilen... någonsin.

NA kultur inleder nu artikelserien ”Motorland - om bilen och identiteten” i samarbete med Mittmedias kulturredaktion. Vi kommer att grotta ned oss i frågor om hur bilismen har blivit nästa slagfält i identitetspolitiken och om hur bilkulturen är i förändring.

Hans ointresse för bilen blir ett implicit avståndstagande från machokulturen.

Inledningsvis gör vi ett besök hos Bengt Holmgren i Pålsboda som har ett Volkswagenmuseum men som egentligen drivs av berättelserna bakom "folkvagnen". Därefter pratar vi bilkultur med genusforskaren Dag Balkmar som på olika sätt forskat om maskulinitet och i viss mån femininitet i förhållande till fordon.

I ”Motorland - om bilen och identiteten” kommer vi även att skriva om hur bilkulturen präglar livet utanför storstäderna. Vi kommer bland annat att titta på bilen och specifikt pick up-truckens roll som identitetspolitisk markör i countrymusiken, hur bilen formar självbilden och blicka framåt mot vad som händer när bilförarna blir överflödiga och bilarna kör sig själva.

Dessutom kommer det att finnas ett test på webben där du kan ta reda på vilken bilsort du är, kanske leder det till lite insikter om till exempel varför det är viktigare för dig vilken färg bilen har än vad den kostar. Eller så får du en möjlighet att rannsaka att din värsta mardröm i livet är att någon ska repa lacken på din bil - förlåt, din älskling.

Alla artiklar i
Motorland – om bilen och identiteten
Annons