Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som att bli insvept i en sagovärld

Familjeföreställningen ”Trollstigen” är en vandring in i sagornas värld. Repetitionerna upplevs som ett äventyr av skådespelarna. Publiken kommer att få följa med på en magisk skogsfärd. NA följde med ut i de djupa Bergslagsskogarna där gränsen mellan verklighet och fantasi suddas ut.

Annons
NA var med under den första repetitionsdagen. Regnet hindrade inte skaparlusten.

–Detta har hänt på riktigt. Det är ingen saga, exakt här på ängen stod det en gång i tiden ett cirkustält, säger Silverstråle, en karaktär i hög hatt. Det hände något väldigt märkligt…

Silverstråle, som egentligen heter Torbjörn Farm, berättar inlevelsefullt början på en spännande historia. Teaterteamet står samlade i en ring runt Silverstråle och lyssnar andaktsfullt. Det är första dagen för repetitionerna av ”Trollstigen” och spänningen hänger i luften. Gruppen får följa med Silverstråle och de andra berättarna Gullina och Gullfina ut i skogen, där historien fortsätter. Publiken kommer att få börja sitt äventyr på exakt samma sätt och kommer att få följa med på en promenad ut i skogen.

–Det här är helt magiskt, utbrister 15-åriga Linnea Ericsson, som har varit med under alla de år som ”Trollstigen” spelats i Löa.

Hon bor i Stockholm men har sommarstuga i Löa och är med varje sommar. Hon har bland annat hunnit bocka av både tomte och älva men i år spelar hon berättarbarn.

–Jag tror att många barn som kommer upplever allt som verkligt. Det blir ett äventyr såväl för publiken som för oss, säger Linnéa.

Föreställningen har alltid berättats utomhus, men i år ska gruppen uppträda i en ny skog. Linnéa är inte den enda som är hänförd över skogens skönhet. Trots att det regnar och skogen kryllar av mygg är stämningen på topp. Vi blir förda till en dal där älvorna dansar. Sju flickor, klädda i tunna älvkläder, rör sig långsamt i takt till mystisk flöjtmusik. Den älva som spelar flöjt heter Cassandra Norberg-Hopkins och är 13 år.

–Jag har alltid drömt om att jobba med teater. Trollstigen verkligen en upplevelse. Det enda problemet är väl allt regn och knott, säger Cassandra som kommer från trakten och i är med för första gången i år.

Under föreställningens gång kommer publiken att få följa med djupare och djupare in i skogen, där de olika scenerna kommer att spelas upp.

–Tanken är att det ska kännas som på riktigt, barnen ska känna att de själva är en del av handlingen, säger regissören och manusförfattaren Helena Brusell. När föreställningen är slut kommer inte skådespelarna fram och väntar på applåder, utan de försvinner bara ut i skogen. Vi hoppas att karaktärerna fortsätteratt leva i barnens fantasi.

Helena har jobbat med Trollstigen varje sommar i 14 års tid, varav sju år i Löa.

De allra flesta skådespelare är amatörer och en stor del av arbetet görs ideellt. Några personer kommer utifrån, men de allra flesta bor i Löa.

–Många har spelat samma roller i många år, förklarar Helena . Det är en ny saga för varje år men flera karaktärer återkommer.

I år handlar sagan om trillingarna Hokus, Pokus och Filiokus som ute och letar efter sin pappa, som försvann för många år sedan. Skogsdjuret gråter så mycket på grund av hans försvinnande att skogen riskerar att dränkas av hennes tårar. De flesta karaktärerna bygger på gammal folktro. Helenas förhoppning är att Trollskogenäventyret ska väcka barnens lust att vara nära naturen.

–Undersökningar visar att den unga generationen kommer längre och längre bort från skogen. Barn sitter mer hemma framför teven och datorn än är ute och leker . Min dröm är att barnen blir inspirerade och börjar leka ute i naturen.

Kylan och regnet är ingenting som oroar Helena.

–Öser det ner så är det tufft men vi kan inte ställa in. Det blir en väldig kämpaglöd om det regnar . Dessutom gör regn skogen ännu vackrare, färgerna blir så skarpa.

Det är inte bara det faktum att publiken får vandra runt i en skog som skiljer ”Trollstigen” från många andra teaterproduktioner. Repetitionerna sker intensivt under en kort period. Helena har skrivit ett grundmanus, men under repetitionsdagarna är det fritt fram för skådespelarna att improvisera och manuset kan ändras efterhand fram till premiären.

Det är dags att gå ännu djupare in i skogen. Hokus, Pokus och Filiokus uppenbarar sig bland de täta lövverken. Daniel Målefors har spelat karaktären Filiokus ända sedan den skapades för några år sedan.

–Filiokus är inte direkt världens bästa trollkarl och han är lite rädd av sig. Men han är väldigt sympatisk. För vissa barn blir Trollstigen en så stark upplevelse att de börjar gråta. De är inte vana vid att vara ute i naturen. Här får de uppleva både ljud, lukt och smak, säger Daniel och försvinner in i skogen tillsammans med de andra i gruppen.

Snart har älvorna, trollen och alla andra sagoväsen uppslukats av skogen och blivit en del av den trolska naturen. Det känns verkligen som att svepas in i en sagovärld, samma värld där barndomens sagor utspelade sig.

Karin Målefors som Pokus, Amanda Edlund som Hokus och Daniel Målefors som Filiokus. De tre huvudkaraktärerna i sagan ”Trollstigen” letar febrilt efter sin försvunna pappa.

Fakta

23 skådespelare, varav sju vuxna är med i ”Trollstigen”. 45 personer är inblandade i hela produktionen.

”Trollstigen” är ett samarbete mellan Mellanfjärdens Teater samt Löabygdens hembygdsförenings Teatersektion.

”Trollstigen” spelas i Löa, klockan 13.00, 14.15 samt 15.30, fredag 13 juli–måndag 16 juli.

Mer läsning

Annons