Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soran Ismail till Örebro

Soran Ismail är 24 år och redan ute på Sverigeturné med en egen föreställning. I den tar han chansen att fördjupa sig i ämnen han tycker är viktiga. Det politiska engagemanget bär Soran med sig från uppväxten. På torsdag kväll står han på Örebro konserthus scen.

Annons

Rösten som ropar ut Stockholms tunnelbanenamn överröstar nästan Soran, som försöker göra sig hörd i mobilen. Hans soloföreställning ”Resan fortsätter” har hunnit med tre stopp och Soran börjar bli varm i kläderna.

– Den är väl lite mer politisk än tidigare. Jag ifrågasätter om alla ska ha rösträtt och om demokratiformen är den bästa man kan komma på. Och så pratar jag lite grann om hur lätt det är för killar att fastna i de könsroller vi har, hur det kan vara skadligt och destruktivt.

Tidigare har Soran turnerat med bland annat Raw-gänget.

Hur kom du fram till att du skulle göra en helt egen show?

– Det blev självklart. Och det är det roligaste, för då får jag snacka mer. Man får mer tid att bre ut sig och behöver inte bara skämta utan kan fördjupa sig och landa mer i det man snackar om. Just i själva resandet är det förstås kul att ha någon med sig. Men på scenen är det skönt att stå där själv och prata om det jag vill prata om.

Det är aldrig läskigt?

– Nej, gud nej, det här kan jag! Ju mer tid jag får desto bättre är det.

Soran säger att det finns två olika sidor som driver honom. En som tycker om att få folk att skratta och en annan som är mer resonerande och ifrågasättande. Båda får ta plats på scenen.

– Där har jag hittat en plattform för att uttrycka mig.

Du låter självsäker, är du det?– Nej, eller det beror på. Jag litar på att jag kan vara kul. Men jag har god självinsikt och saker som jag inte kan stör mig inte. Jag tycker till exempel att jag är ful, men det gör mig absolut ingenting.

Soran Ismail är en man som brinner, som inte kan låta bli att tycka och tänka och gärna lyfter politiska frågor med hjälp av humor. Han håller sig ständigt à jour med vad som händer i världen, främst via twitter men också genom att läsa mycket nyhetstidningar, ledarskribenter och andra politiska tyckare.

Engagemanget bär han med sig från barndomen. Soran är uppväxt i Knivsta och Uppsala, men hans föräldrar kom från Kurdistan till Sverige som politiska flyktingar.

– Som barn blir man då itutad en annan medvetenhet än kanske många andra vars föräldrar är födda och uppvuxna här. Jag var med på demonstrationer från att jag var fem-sex år och under hela min barndom. Jag tror man ser världen och problemen lite tydligare då, säger Soran och tillägger att han fortfarande blir chockad över att folk blir chockade över händelser som sker ute i världen.

Som den aktuella videon över massakern i Syrien. Det förvånar honom.

- Visst, det är ju skönare att blunda. Jag har förståelse för det. Men i mitt fall är det inte ett alternativ att inte veta vad som händer i världen.

Det enda som kan få Soran att avvakta med ett skämt är om händelsen eller ämnet handlar om riktig ilska.

– Då får man lugna ner sig lite grann så att man får distans till det. Annars går allt att skämta om, det handlar alltid bara om hur man gör det.

Du debuterade i ”Parlamentet” som den yngsta komikerna någonsin och är nu på turné med egen föreställning. Finns det risk för hybris?– Det är svårt att svara på själv, men jag känner inte så. Jag är ödmjuk inför det här och fattar att jag kan försvinna, kanske inte över en natt men i princip så kanske folk plötsligt tycker att du inte är kul längre. Det gäller att jobba hårt hela tiden. Ståuppkomik är väldigt naket och ärligt, jag tror inte att det går att ha hybris och vara en bra komiker.

Mer läsning

Annons