Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spontan glädje med Nationalteatern

Är man gammal nog, som undertecknad, har nostalgi sin uppenbara charm - ibland.

Annons

Nationalteatern tillhör min ungdom men ger mig splittrade minnen. Jag förstod redan då, runt 1974, att bandets bästa låtar, som Ulf Dageby skrev och sjöng, skulle gå till svensk musikhistoria. Däremot trodde jag nog aldrig att musiken 40 år senare så helt automatiskt skulle kunna dra massorna till konsertlokalerna med enbart minst 34 år gamla låtar i repertoaren.

Men jag kunde väl heller aldrig i min vildaste fantasi inbilla mig att Nationalteatern en gång skulle väljas in i svenska Hall Of Fame eller, ännu mer osannolikt, att Ulf Dageby skulle medverka i reality-tv.

Det var till bristningsgränsen fullt på Conventum på lördagskvällen och den stora majoriteten av publiken visste varför de var på plats: För att sjunga allsång, för att återuppleva sin ungdom och att festa. Fast kanske inte med just den prioriteringen...

Nationalteatern spelade sig igenom ett sjok av sina mest kända låtar på ren rutin. Då var glädjen och responsen högt i tak och det fanns knappt utrymme att hämta andan i den strikt nostalgiska repertoaren.

Jag ljuger överdrivet om jag påstår att jag under denna kväll upplevde någon spänning eller överraskning. Men Nationalteaterns Rockorkester 2014 är ingen lössläppt hobbyorkester utan är ett gäng rockigt samspelta musiker med Ulf Dagebys underhållande mellansnack som extra krydda.

Musikaliskt höll sig dock Dageby i bakgrunden under konserten men som sångare är han oerhört underskattad. Med tillbakalutad elegans tog han hand om konsertens höjdpunkter. Och lämnade i övrigt över mikrofonen till Matilda Sjöberg och Mattias Hellberg. Men trovärdigheten blev lite naggad i kanten när Mattias som är så "ung" (40 år) sjöng "Vi fortsätter spela rock 'n' roll men vi håller på att dö".

I övrigt var det den stora publiken som var kvällens fascination. Kanske inte så hänfört hysterisk som jag ändå hade väntat mig men de spontana glädjeyttringarna var åtskilliga.

Igenkänning var kvällens kod där ingen låt i den 21 låtar långa repertoaren alltså var yngre än 34 år.

HÅKAN PETTERSSON

Låtarna

Stranden

Jack the Ripper

Ingelas sång

Hon flytta' ut till Bergsjön

Hanna från Arlöv

Doin' the omoralisk schlagerfestival

Ut i kylan

Spisa

Lägg av

Paus

Rövarkungens ö

Bängen trålar

Kolla kolla

Barn av vår tid

Sent en lördag kväll

Ge mig mitt liv nu

Vi fortsätter att spela rock ’n' roll men vi håller på att dö

Livet är en fest

Extralåtar:

Mamma rock

Men bara om min älskade väntar

Speedy Gonzales

Mer läsning

Annons