Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Stämningen i Örebro var ganska hotfull"

En homosexuell Jesus väckte rabalder. Nu kommer fortsättningen. Elisabeth Ohlson Wallins bilder har provocerat många, nu är hon aktuell med två utställningar i Örebro.

Annons
Del av den örebroaktuella utställningen

När självaste Jesus sattes in i ett homosexuellt sammanhang och det var som bäddat för provokation, tackade länsmuseet i Örebro nej till utställningen Ecce Homo.

Detta var 1998, men nu har konstnären Elisabeth Ohlson Wallin fått upprättelse. Hon är aktuell med inte bara en utan två utställningar på samma ställe som tidigare avvisat Ecce Homo. ”Våra rättigheter” som tar avstamp den 21 januari samt ”Jerusalem” som startar den 10 mars.

– Jag minns Örebro 1998. Jag fick ställa ut på ett mindre ställe, och stämningen var ganska hotfull, det fanns ingen riktig polisbevakning och ett av fotona brändes, säger Elisabeth Ohlson Wallin.

Jerusalem ser hon som en uppföljning och avslutning av Ecce Homo, de heliga böckerna har stått som inspiration för de båda, utställningen 1998 visade kärlekscitat medans Jerusalem visar den terror och förföljelse som finns representerad i skrifterna.

– Jag anser att texterna är mest provocerande, men folk vill hellre hetsa upp sig över bilderna. Reaktionerna är inte av Ecce Homo-klass, kanske var jag lite för snäll, säger hon och förklarar att till varje bild finns ett citat från någon av de heliga böckerna.

Samma år som Ecce Homo hade premiär avfyrades skottet för den första pridefestivalen i Stockholm, den 1 maj 2009 legaliserades samkönade borgliga äktenskap, ett halvår senare tilläts också homosexuella att vigas i kyrkan. Acceptansen och synligheten av homosexualitet har vandrat framåt såväl i samhället som på konstscenen tycks det.

– Ecce Homo var en pusselbit i ett stort skede. Jag är mycket ödmjuk inför faktumet att mina 12 bilder kunde förändra och påverka.

Hon tror att Ecce Homo skulle ha tagits emot av länsmuseet idag, bland annat på grund av det förändrade samhällsklimatet. Men kampen går vidare. Fördomar och fientlighet finns det fortfarande gott om. År 2003 kallade Åke Green homosexuallitet, eller sexuella abnormiteter som han själv uttryckte det, för ”en cancersvullst på samhällskroppen”.

Elisabeth Ohlson Wallin påminner också om att man inte behöver åka långt utanför Sveriges gränser för att hitta länder som förbjuder homosexuella författare eller har dödsstraff på en så kallad felaktig sexuell läggning.

Att myntet alltid har

två sidor är förvisso en kliché, men likväl en sanning som visas på bilderna i den andra aktuella utställningen Våra rättigheter. Uppdraget fick Elisabeth Ohlson Wallin av organisationen Civil Rights Defenders, hon kallar det ett drömuppdrag. Att få betalt för att illustrera en så viktig problematik.

– Det är ett synliggörande av hur människor har det på platser där demokratin inte fungerar, säger hon.

Våra rättigheter presenteras

som tio bilder som var och en illustrerar kränkningar av människors rättigheter, hur det ser ut och hur det kan se ut. Elisabeth Ohlson Wallin hoppas utställningen ska få besökarna att börja fundera.

– Vi måste inse att vi inte bara är en del av Sverige, ögonen måste öppnas för att vi framförallt är en del av ett stort globalt samhälle, säger hon.

Konstnären Elisabeth Ohlson Wallin är aktuell med utställningarna ”Våra rättigheter” som tar avstamp den 21 januari samt ”Jerusalem” som startar den 10 mars.

Mer läsning

Annons