Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor efterfrågan på nostalgisk film

Annons

Om du på en vanlig vardagsförmiddag sitter framför burken och slentrianzappar mellan tv-kanalerna och kommer till SVT1 eller SVT2. Då kommer du med största sannolikhet att stöta på en gammal svartvit historia med en klämkäck titel såsom ”Kungliga patrasket”.

Denna typ av film är för många unga som ett väldigt gammalt mjölkpaket, det där som står längst inne i kylskåpet, där ingen längre kollar.

Även om mjölkpaketet för länge sedan nått sitt bästföre-datum har det på något underligt vis lyckats hålla sig kvar och allt eftersom tiden passerat uppnått nostalgistatus.

Mjölken tillhör nu kylskåpets själva väsen, precis som Hasse Ekmans gamla svartvita filmer tillhör den svenska filmhistoriens.

Jag vet själv att jag förbannat SVT för att den visat film av sådan gammaltaskig kaliber. Och på min lediga dag och allt...

Men vad jag kanske inte tänker på just då är att det faktiskt finns en stor efterfrågan av denna typ av film hos den äldre generationen. Filmer från en svunnen tid där gräset var grönare, sockret sötare och människorna trevligare. En tid där skådespelare hade talang och det som sändes på tv faktiskt var underhållande.

Jag kan inte undgå att leka med tanken att om min generation fortfarande är vid liv om 50–60 år, vad kommer SVT då att stilla våra nostalgibehov med.

Kanske kommer jag att sitta och storgarva åt gamla Family Guy-episoder, medan barnbarnen står bredvid och skakar på sina huvuden.

Förmodligen var filmerna inte bättre förr och de är förmodligen inte heller bättre idag.

Huruvida någonting är underhållande eller inte sitter i betraktarens öga och hur väl denne kan relatera till innehållet. Det som är roligt för dig nu, kommer kanske inte uppfattas som lika roligt för framtida generationer. Så innan du bestämmer dig för att återvinna det där gamla mjölkpaketet, ta då en titt på innehållet innan du dömer det efter datumet på förpackningen.

Mer läsning

Annons