Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storfavoriten Loreen vann Melodifestivalen

Hon var tittarnas favorit, experternas favorit och sina motståndares favorit. Tillsynes oberörd intog hon scenen. Med danshiten "Euphoria" vann Loreen Melodifestivalen 2012.

Annons

Så enkelt. En lugg, en ensam dansare, en näve konstsnö och låten "Euphoria". Varken självlysande rymddräkter, bombastiska "herregud" eller en kraschad kärlekshistoria med fjolårets vinnare kunde stå emot Loreens mörka scenmagi. Barfota dansade hon upp på Globens scen och tog hem segern i årets Melodifestival.

Thorsten Flinck och Revolutionsorkestern, som sjöng Norabon Ted Ströms låt "Jag reser mig igen" kom trea.

Höga förväntningar

Kanske var Loreens värsta motståndare de förväntningar som lades på henne inför lördagens final. Inte sedan Carola vann Melodifestivalen 2006 har tävlingen haft en lika stor favorit. Innan årets festival drog igång talades det mycket om Danny Saucedo som återvände med det uttalade målet att vinna i Sverige och klå Eric Saades tredjeplats i schlager-EM.

Men efter succén i årets första deltävling har Loreens popularitet vuxit lavinartat och "Euphoria" toppar sedan flera veckor Sveriges topplistor.

Under finalveckan drabbades sångerskan av ett virus och så sent som på torsdagen tvingades hon till ett akut läkarbesök för att undersöka stämbanden. Men på lördagen gav hon allt och rösten höll.

Med Loreen som etta fick Danny nöja sig med en andraplats. Årets mest omskriva artister, Björn Ranelid och Thorsten Flinck såg sig också slagna av Loreen.

Utmanat flaggskepp

Melodifestivalen har under ett årtionde varit Sveriges mest sedda tv-program och den stora frågan har varit hur länge framgången kan fortsätta. I år utmanades SVT:s flaggskepp av TV 4 som valde att sända sin storsatsning "Gladiatorerna" samtidigt som Melodifestivalen. SVT räknade med att förlora uppemot en femtedel av sina tittare, men årets festival är mer populär än på länge. Redan i den första deltävlingen slogs publikrekord med nästa 3,4 miljoner tv-tittare.

Mer läsning

Annons