Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé som hyllar och driver med actionklassiker

Annons

För en som vuxit upp med filmer som ”Dirty Harry”, ”Karate kid”, ”Tillbaka till framtiden” och ”Terminator” var torsdagskvällen en riktig högtidsstund. Då var det äntligen dags för årets mest hajpade film att sändas i SVT och på Youtube.

Umeåkillen David Sandbergs filmprojekt startade med att han lade ut en hemmagjord trailer på crowdfunding-sajten Kickstarter där han sökte finansiärer till en filmidé. Det var många som ville bidra. Väldigt många. Pengarna strömmade in. Totalt landade budgeten på fem miljoner kronor.

Två års filmande och otaliga timmar av dataanimering resulterade i en överdriven parodi på 80-talets hårdkokta polisfilmer, i kombination med klassiska arkadspel, lite Godzilla, Bruce Lee, datahackare och splatterfilm.

Den 30 minuter långa ”Kung Fury” som premiärvisades i Cannes handlar om den stenhårde polisen och kung fu-mästaren Kung Fury i 1980-talets Miami, Florida. Han reser tillbaka i tiden för att besegra en annan kung fu-mästare, Kung Führer (Adolf Hitler). Tidsresan gör dock en omväg över vikingatiden och han får hjälp av en dinosaurie (!) och asaguden Tor att besegra Hitler. Ja, ni förstår – inte riktigt ”baserad på en sann historia”.

Före premiären hade trailern över tio miljoner visningar på Youtube. Precis som många andra hade jag mycket höga förväntningar på filmen. Men de överträffades faktiskt. Just nu förhandlar David Sandberg med Hollywood om att göra en långfilm. Jag är osäker på om jag skulle orka det. Mina skrattmuskler var helt slut redan efter en halvtimme.

Det är en svår konst att göra en bra film. Men att göra en bra b-filmsparodi måste vara ännu svårare. Att göra humor av klyschiga repliker och stereotypa karaktärer riskerar att befästa just det man är ute efter att parodiera. Och då blir det platt fall. Men Sandberg har förmågan att skruva det ännu ett varv, så att filmen blir en metablinkning till sig själv.

”Kung Fury” driver med stereotypa actionfilmer samtidigt som den är en filmisk hyllning till de gamla klassikerna. En föregångare i genren är Quentin Tarantino. Men hans ”Django unchained” och ”Glorious basterds” måste ses som halvhjärtade försök i jämförelse med Sandberg. I ”Glorious basterds” sköt filmens hjältar ihjäl Hitlers nazistsoldater. Det står sig ganska slätt mot att låta en T-Rex och Tors hammare gå loss på führern.

Go Kung Fury!

Mer läsning

Annons