Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundström vänder blad 

I kväll spelar vissångaren Stefan Sundström i Stadsparken. NA fick en pratstund via telefon med artisten som älskar fiske och trädgårdsskötsel men hatar det rådande politiska styret.

Annons

Det har varit ett intensivt år för Stefan Sundström. I februari kom han ut med albumet ”Under radarn” och såväl under våren som sommaren har han turnerat runt i Sverige. Konserten i Stadsträdgården utgör slutet på sommarturnén. Det har varit en väldigt rolig turné, men han sörjer inte att den är slut.

– Jag är som kungen, jag vänder blad. Men det är faktiskt skönt att bara vara hemma i trädgården, jag är huslig av mig, säger Stefan Sundström, som precis varit ute i trädgården på Ekerö och hållit på med krusbären.

Förra året tog Stefan Sundström uppehåll från allt och bodde i Norge i 18 månader. Han bosatte sig i en sjöbod på en kompis torp och ägnade mycket tid åt att fiska.

– Jag kommer absolut att göra om det. Naturen är så mäktig och man kan slappna av utan att hålla på med sin Iphone, säger han.

Innan Stefan Sundström flyttade skrev han ”Ring mej när vi har en regering som pallar stå upp för demokratiska värden” i ett avsedspressmeddelande.

– Jag ville väl göra politik av det. Det är så mycket i samhället som gör mig jävligt förbannad. Jag brukar twittra om det.

Stefan Sundström vill

utnyttja det faktum att han har många följare till något bra.

– I stället för att twittra om att jag ska äta fisk kan jag avleda min aggressivitet lite grann, säger han. Men dessvärre gnäller man mycket utan att det ändrar något. Jag känner sig så maktlös men nästa år ska jag verkligen göra en aktion mot Reinfeldt.

Norgevistelsen har inspirerat

Stefan Sundström, som tidigare bland annat skrivit en bok om trädgårdsskötsel, till en ny bok.

– Eftersom jag skrivit ”Stefans lilla gröna” och ”Stefans lilla röda” tänkte jag först att den ska heta ”Stefans lilla norska”. Men det blir nog ”Torsk på Norge”. Jag har lärt mig en hel del om att ta hand om torsk.

Stefan Sundströms tid i Norge var också en av inspirationskällorna till nya albumet ”Under radarn”.

– Jag vet inte om det märks på plattan men när jag hör låtarna ser jag hela tiden Norge framför mig.

Hur skulle du själv beskriva din musik?

– Jag rör mig mellan två poler. En är mer tonårsdrömmar, att man vill vara som Rolling Stones. Den andra är mer mogen, mer melankolisk, mer granskog. Förut var det en del barnslig alkoholromantik, nu är det mer avskalat och ”to the point”.

Förutom låttexter och

böcker skriver Stefan Sundström krönikor och andra texter till tidningar.

– Men det är en helt annan sak än att skriva musik, man måste ha en strategi och fundera över vad man vill säga innan man börjar skriva. När jag skriver låtar däremot kopplar jag bort mitt medvetna – det är något irrationellt och psykologiskt.

Mer läsning

Annons