Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveland berättar om Sidensvansen

De är artister och journalister, konstnärer och författare, skådespelare och dansare. Men alla har de en sak gemensamt: i år är de värdar för ”Sommar i P 1”.
Och en av de verkliga profilerna kommer från Örebro – författaren Maria Sveland,

Annons
Maria Sveland.

– En stor ära och en väldigt rolig möjlighet, sammanfattar hon och fortsätter:

– Media är annars så kortfattat och jag kan bli så trött på det snabbt redovisandet av en avvikande åsikt. Nu får jag chansen att utveckla mina tankar i lugn och ro under en och en halv timme. Helt befriande.

Vad hennes program ska handla om är ingen hemlighet: klass, kön och sexualitet, den röda tråd som hon ständigt återkommer till i sitt författarskap.

– Jag kommer bland annat att berätta om min fantastiska uppväxt i Örebro, om dagiset Sidensvansen på Öster där jag var från halv sju till halv fem om dagarna, om den fantastiska personalen och de resurser som fanns inom barnomsorgen då.

– I efterhand har jag förstått att det var verkligen ingen plåga med långa dagisdagar, utan något som påverkat mig på ett väldigt positivt sätt.

Maria tänker också ta upp den förskjutning av begreppet feminism som hon upplever. Hur kraven på social rättvisa börjat framställas som ”obskyr extremism”, som hon uttrycker det.

Är det någon av de andra sommarpratarna som du är särskilt intresserad av?

– Ja. Martin Schibbye och Johan Persson vill jag absolut inte missa. Jag fick precis veta att en av två böcker som de fick från ambassaden under fångenskapen var ”Bitterfittan”, och att den påverkat dem mycket under den svåra tiden. Jag fick gåshud när jag hörde det.

I sommar är kvinnorna för första gången i majoritet bland de 60 ”sommarpratarna”. Bland övriga profiler märks namn som samhällsdebattören Liv Strömquist, den svenske stjärnproducenten Nadir ”Red One” Khayat samt musikern, författaren, bloggaren och journalisten Kristian Gidlund.

Just journalister är väl representerade bland årets sommarpratare. Tolv av de 60 sommarpratarna arbetar helt eller delvis med journalistik. Men på listan finns även hockeymålvakten Henrik Lundqvist, prästen Louise Linder, svampexperten Pelle Holmberg och koreografen Virpi Pahkinen.

Läs också:

Här är årets alla sommarpratare

Mer läsning

Annons