Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svinen

Annons

DRAMA. Så här i mitten av november, när vi är sänkta av trötthet och fruktansvärda nyheter om allt från tyfonkatastrofer till sprängda traffickingligor, är det lätt att bara ge upp och fantisera om att rulla runt på en sommaräng full av gosiga kattungar. Men verkligheten, ful och grym, tar sig in ändå och Claire Denis är en av dem som propsar på att vi måste orka.

I "Svinen" tar hon oss med på en egensinnig och gåtfull tur in i mänsklighetens mörker. Sjömannen Marco kommer hem när hans systerdotter hamnar på sjukhus efter ett oklart sexuellt överfall. Hans syster Sandra skuldbelägger honom och hans frånvaro från familjen. Marco försöker utreda vad som hänt och inleder ett förhållande med sin granne, som är ihop med en rik företagare som har band till Sandras företag.

Claire Denis ("Chocolat", "White material") är inspirerad av Akira Kurosawas klaustrofobiska "Onda män sover gott" och målar upp en deppig värld i flera nyanser av noir, alla är svin mer eller mindre. Detta är riktig feel-bad, helt utan den stämningshöjande absurda känsla som präglade den i någorlunda samma tematiska anda skapade Jane Campion-serien "Top of the lake".

Handlingen ger upphov till fler frågor än den besvarar men stämningen är mästerligt skapad och en upplevelse, om man pallar.

Mer läsning

Annons