Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arga flickor i jättelik spindel

Hur arg får en flicka vara? Den frågan ställs i teaterföreställningen ”Krokstävel” som hade premiär för förskolebarn och elever i årskurs 1 i veckan. I morgon kväll, lördag, är det offentlig föreställning på Nya China.

Annons

”Krokstävel” är ett samarbete mellan Länsteatern och Stockholms stadsteater Skärholmen där den visades i januari. Bakom namnet döljer sig en spindelart, och det är också en jättelik spindel som är en central del i scenografin. Den är tillverkad av Länsteaterns snickare och förekom i ett NA-reportage i höstas.

Regissören Carolina Frände tycker att det är viktigt att fokusera på flickors rätt till ilska som ofta är tillbakatryckt jämfört med pojkars.

”Ilska och att vara arg är i grunden positiva och konstruktiva känslor som är verktyg för att göra sig tydlig. Min upplevelse är att flickor har mer begränsad tillgång till de verktygen”, säger hon i ett pressmeddelande.

Musiken är skriven av låtskrivaren och sångerskan Marit Bergman och från Länsteatern medverkar Hanna Lekander. Speltiden är cirka 55 minuter.

Intresset för föreställningen har varit stort, konstaterar Länsteaterns producent Carolina Johansson:

– Vi släppte biljetterna i början av december och förskolorna var snabbt på och bokade. Till jul var allt slutsålt, berättar hon.

Det betyder att 2 000 barn i förskola och årskurs 1 kommer att få se ”Krokstävel”. Föreställningen ges två gånger dagligen på Nya China under det fyra veckor långa gästbesöket.

Mer läsning

Annons