Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bolanders skor – en tragikomisk affär

Fasta rutiner är tryggheten för Gunhild och Wivi i den lilla skobutiken. Men deras vänskap sätts på prov och plötsliga dödsfall söker sin förklaring i pjäsen ”Bolanders skor” som sätts upp av Teater Martin Mutter och Stadra teater.

Annons
Butiksbiträden och väninnor.  Magnus Wetterholm och Rune Jakobsson gör huvudrollerna som Gunhild och Wivi i ”Bolanders skor”, en första samproduktion mellan Teater Martin Mutter och Stadra teater.

En tragisk komedi, med plats för mycket värme. Så beskriver Magnus Wetterholm, skådespelare och en av två huvudrollsinnehavare, pjäsen. Han såg den i Stockholm för två år sedan när den sattes upp av Klara soppteater för första gången.

– Jag föll direkt och tänkte att den där vill jag göra. Det är en så härlig twist med två ömsinta personer som får kämpa så med varandra och med tillvaron, säger han.

Bolanders skor är skriven av Bengt Järnblad som också spelade den ena huvudrollen i Stockholmsuppsättningen. I den andra rollen sågs Mats Qviström.

Handlingen i korthet: Gunhild och Wivi är två damer i den bästa av åldrar som lever ett fastrutat liv med fisk på tisdagar, tvätt på torsdagar och sherry på fredagar. Bakning är ett gemensamt intresse, något som visar sig ha central betydelse när handlingen spinner vidare kring oförklarliga dödsfall, däribland salig Bolanders, den lilla skoaffärens ägare.

– Jag satte själv kaffet i halsen efter att jag sett pjäsen första gången, ler Magnus Wetterholm utan att avslöja för mycket.

I den nu aktuella uppsättningen är grundkonceptet det samma, det vill säga manliga skådespelare som gestaltar kvinnor, men den komiska delen har tonats ner, berättar pjäsens regissör Inger Holmstrand Gavell.

– Vi koncentrerar inte lika mycket på det tokroliga utan vill se de här båda människorna ur ett vidare perspektiv; vad som händer när man utsätts för hot, hur lätt man är sårbar och vad vänskap innebär.

Hon hade själv svårt för handlingen vid första genomläsningen, men allt föll på plats så snart skådespelarna började gestalta.

– Det är en blandning som jag tycker mycket om, men det är nästan förrädiskt. Vi har skrattat så mycket att man ibland undrat vad vi håller på med.

”Bolanders skor” är det första större samarbetet mellan Stadra teater och Teater Martin Mutter.

– Vi har tidigare utbytt tjänster, men med den här gemensamma produktionen tar vi ett betydligt större steg, säger Martin Mutters chef Sarah Broberg.

De båda teatersällskapen kompletterar varandra på ett väldigt bra sätt, tycker Magnus Wetterholm. Teater Martin Mutter har till exempel en betydligt bredare erfarenhet av mobila uppsättningar än Stadra teater. Där har verksamheten varit mer stationär.

– Vi jobbar i en så liten region och då är samarbete nödvändigt. Vi kommer också längre med en sådan här produktion än vad vi annars skulle ha gjort, säger han

På onsdag är det premiär på Nora teater, därefter följer föreställningar i Örebro, Lindesberg och Karlskoga. Men pjäsen ska också presenteras på en utbudsdag i Västerås som kan innebära bokningar i hela Mellansverige till och med höstsäsongen. Västerås och Hagfors är redan inskrivna i almanackan.

För att öka attraktionskraften ytterligare erbjuds föreställningen också med paus och en andra akt med sångnummer.

– Vi vet av erfarenhet att teaterkvällar också är en social begivenhet. Besökare vill kunna träffas och dricka en kopp kaffe. Därför erbjuder vi även en förlängd föreställning, säger Sarah Broberg.

Temat för andra akten var givet: skor. Magnus Wetterholm berättar att det varit väldigt roligt att göra urvalet och att han blivit förvånad över hur mycket ”sko- låtar” det faktiskt finns. Povel Ramels ”Ta av dig skorna” är given, liksom Cornelis Vreeswijks ”Somliga går i trasiga skor” och så förstås Elvis gamla hit, ”Blue suede shoes”.

Nora teaterförening var tidiga att boka in föreställningen och fick därför premiären. Två extra föreställningar är också bokade.

– Vi är väldigt stolta att få hålla premiären och räknar med att det kommer mycket folk. Vi litar på MagnusWetterholms lokala kändisskap. Han har gjort så mycket fint ute på Stadra och på det här sätter kanske ännu fler får upp ögonen för teater, säger Brita Perrin, ordförande.

Mångårigt samarbete.  Rune Jakobsson, som gör den ena huvudrollen, är inne på sitt sjunde år med Stadrasamarbete.
Sensuellt.  ”Jag älskar mocka, det är så sagolikt sensuellt.” Magnus Wetterholm bjuder på starka känsloflöden i ”Bolanders skor”.

Mer läsning

Annons