Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martin Mutter lyfter fram kvinnorna på I 3

1961 brann den gamla matsalen på I3. Kvar finns det intilliggande köket där Teater Martin Mutter har sina lokaler sedan flera år. Branden är en central del i den lokalhistoriska dramakomedin ”Spader Dam och andra historier” som har premiär nästa fredag.

Annons
Lokalhistorisk Detektiv. Jonas Hedlund spelar sig själv under researcharbetet kring Spader Dam eller Märta Svensson som hon egentligen hette. Märta var född i Karlskoga 1902 och arbetade som husmor på I 3 mellan 1930 och 1965. Foto: Lennart Lundkvist

Örebro. Många äldre örebroare med anknytning till regementet minns säkert Märta Svensson som arbetade som husmor där mellan 1930 och 1965. Bland bassarna gick hon under namnet ”Spader Dam”, mycket tack vare sin likhet med kvinnan på spelkortet.

Hennes epitet fick ytterligare fäste en gång när hon ramlade: ”Lagt kort ligger” utbrast någon kvickt, säkert till förtrytelse för Märta som var känd som lite sträv och hellre den som satte andra på plats.

– Det finns många varianter på den och andra berättelser kring Märta, berättar skådespelaren och manusförfattaren Jonas Hedlund som ägnat ett år åt faktainsamlande kring Spader Dam.

– Det var Carina Nyström, tidigare teaterchef här på Martin Mutter, som kom med idén att göra något kring vår lokala historia. Vi har fått stöd av länsstyrelsen för genomförandet.

Pjäsen skildrar Jonas arbete att likt en detektiv få fram fakta. Han intervjuar kända och okända, bland andra Einar Lyth, regementschef mellan åren 1983 och 1992, som han framställer som lite stram och som också har synpunkter på hur efterforskningsarbetet bör bedrivas.

Det är en tvåmannaföreställning. Jonas har hjälp av musikern Johan Renman i ackompanjemang till de tidstypiska kupletterna.

Branden är förstås en central del i föreställningen. Hade Spader Dam något med den att göra? Fallolyckan, en skottlossning och en nikotinberoende get är bara några av de övriga ingredienserna.

– Historieberättandet blir som en hyllning till vår teater, vi både saltar och kryddar, säger Jonas.

Teaterchefen och regissören Sarah Broberg, poängterar, att pjäsen också lyfter fram alla kvinnor som arbetade på regementet. De flesta var civilanställda och finns inte lika väl dokumenterade som männen, militärerna. Ett undantag var Spader Dam som hade löjtnants grad.

– Berättarteater är i sig inget nytt för oss men att göra det på det här viset med egen research har varit en rolig utmaning, säger hon.

En utställning med föremål och gamla foton från köket kommer att finnas. Likaså en del uniformer från flydda tider. En guidad visning av området runt teatern kommer också att ordnas i samband med föreställningarna.

Cathrine Giacomini, kostymör, tycker att arbetet med föreställningen gett henne en helt ny känsla för sin arbetsplats.

– Man får en vördnad för området och dem som arbetat här, säger hon.

Regissör. Sarah Broberg, teaterchef, tycker att det varit intressant att lyfta fram lokalhistorien kring I3 och Teater Martin Mutters nuvarande arbetsplats. Foto: Lennart Lundkvist

Mer läsning

Annons