Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro länsteaters manusförfattare hyllades i dag med Ibsensällskapets dramatikerpris

Hans nyskrivna pjäs "Det som är vårt" som spelas på Örebro länsteater har fått strålande kritik. Nu får Anders Duus Svenska Ibsensällskapets dramatikerpris för sitt sätt att ta ställning till samhälleliga skeenden och dess konsekvenser.

Annons

I höstas presenterade Örebro länsteater och dramaturgen Anders Duus spelåret. Nu vinner han pris för sina pjäser.

Sedan 2006 har Det svenska ibsensällskapet delat ut ett dramatikerpris om 15 000 kronor till en ung dramatiker som verkar i Henrik Ibsens anda. I år gick det till örebrobaserade Anders Duus.

– Med ett 40-tal pjäser bakom sig är han en av teatersveriges mest produktiva manusförfattare, skriver Svenska ibsensällskapet om prisvinnaren.

Priset får han delvis för alla dessa pjäser men särskilt för debattpjäsen Dagbrott som handlar om gruvdriften i Sverige.

"I gruvfrågan smälter flera teman som jag brinner väldigt starkt för samman – miljö, glesbygd och mänskliga rättigheter. För en gångs skull känner jag att min roll inte kan vara den som nyanserar och försöker se saker från båda håll" är Anders Duus egna ord om Dagbrott som sätts upp av Riksteatern.

I Svenska ibsensällskapets motivering till att Anders Duus vinner i år lyfter de bland annat upp att Dagbrott är en balansgång mellan diskussionsdrama och distanserad komedi. De skriver också att Anders Duus skriver med lätt hand men att indigantionen är äkta. Dessa beskrivningar känns igen i Örebro länsteaters pjäs Det som är vårt som av NA:s recensent Måns Uggla beskrevs som en nattsvart historia som tack vare fingertoppskänsla blir en hjärtskärande komedi.

”En pjäs som i Ibsens anda tar ställning till samhälleliga skeenden och hur dessa får konsekvenser för vanliga människor”, lyder Ibsensällskapets motivering vidare.

Bland de dramatiker som tidigare tilldelats Ibsensällskapets dramatikerpris finns bland annat Martina Montelius, Jonas Hassan Khemiri och Paula Stenström Öhman.

Anders Duus har flera prestigefulla projekt bakom sig. Bland annat har han varit representerad på Stückemarkt i Berlin samt varit husdramatiker som dramaturg på Riksteatern.

Mer läsning

Annons