Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Drop

Annons

FILM. Det finns ingenting som är lagom med Tom Hardy. Den 37-årige brittens kombination av brutalitet och bräcklighet har gjort honom till en av 2000-talets mest mångsidiga skådespelare, i filmer som "Inception" och "Tinker tailor soldier spy". Han var Englands farligaste brottsling i Bronson och den romantiska arketypen Heathcliff i "Svindlande höjder". Snart syns han på bioduken som postapokalyptisk polis i nyinspelningen av "Mad Max" - och som Sir Elton John.

I nya "The drop" utnyttjar regissören Michaël R Roskam sin huvudrollsinnehavares dualitet till max. Hardy spelar Bob, en sorgsen bartender som arbetar på en bar i Brooklyn. Det är en kuvad, kutryggig, hjärtskärande ensam man som varje dag traskar från den sunkiga baren till sina döda föräldrars stora, tomma hus. Men bit för bit lägger filmen ett pussel där en annan Bob framträder, som ett dovt muller i bakgrunden.

Baren används av tjetjenska gangsters som depositionsställe för smutsiga pengar, och när rånare tömmer kassan hamnar Bob och hans chef Marv (James Gandolfini) i knipa. I samma veva hittar Bob en misshandlad hundvalp i en soptunna, och lär känna en godhjärtad servitris (Noomi Rapace).

Filmen bygger på en novell av Dennis Lehane, och det är lätt att känna igen stämningen från andra Lehane-filmatiseringar som "Mystic river" och "Gone baby gone" - ett krypande obehag och ett öga för mänskliga relationer. Bildmässigt blir det ibland lite noirklyschigt, med neonljus och billyktor som speglar sig i regnpölar.

James Gandolfini gör här sin sista filmroll. Marv är en klassisk Gandolfinityp, ömsom jovialisk, ömsom bitter, och med en moralisk relativism i botten. Noomi Rapace får litet spelrum, hon spelar ett klassiskt love interest: en kvinna som behandlats illa av livet men ändå sprider ljus och värme omkring sig.

Nej, behållningen är Tom Hardy. Han lyckas med konststycket att vara lika delar lättläst och gåtfull en ytterligheternas mästare.

Mer läsning

Annons