Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The equalizer

Annons

ACTIONTHRILLER. För 13 år sedan fick Denzel Washington en Oscar för porträttet av en korrumperad polis i Antoine Fuquas bistra snutdrama "Training day". Nu återförenas skådespelaren med regissören i filmversionen av 80-talsserien som hette "McCall" när den gick i svensk tv.

Washington spelar Robert McCall, en före detta hemlig agent som har dragit sig tillbaka och försöker leva ett stillsamt och inrutat liv. Men när han lär känna en ung prostituerad (Chloë Grace Moretz) som är fast i klorna på ryska gangstrar bestämmer han sig för damma av sina våldsamma färdigheter för att hjälpa henne.

"The equalizer" är i allt väsentligt en superhjältefilm. McCall är dödsängeln med övermänskliga reflexer och som verkar utanför rättsystemet för att rädda den lilla människan, som lever under täckmantel och försvinner in i skuggorna när han har gjort sitt. Lägg till tuff musik, kladdigt ultravåld och lömska skurkar, och du har en potentiellt outhärdlig klyschfest att se fram emot.

Tack och lov lever Denzel Washington upp till sitt högt värderade varumärke. Han är utmärkt, särskilt i filmens början där vi får följa Robert McCall i vardagslivet: bland kollegorna på byggvaruhuset, försjunken i en bok på stamhaket, ensam hemma i lägenheten. Det är högst motvilligt som han lämnar sin småtråkiga tillvaro för att bli stenhård hämnare.

Washington skänker rollfiguren en intressant blandning av hygglighet och brutalitet, en sorts faderlig värme som gör att man aldrig tappar intresset för McCall, hur mycket mördarmaskin han än må vara. Inte förrän alldeles i slutet, då Fuqua höjer volymen till max och dränker Washingtons subtiliteter i regn, blod och explosioner.

Mer läsning

Annons