Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Purge

Annons

SKRÄCK. Året är 2022 och USA mår tipptopp. Hemligheten är den särskilda dag av "rensning" som införts, då invånarna under tolv timmar varje år får släppa lös sina innersta hämningar. Mord, stöld och förstörelse blir lagligt. Sjukvården och rättsväsendet stängs ner. De rikaste låser in sig bakom dyra säkerhetssystem medan de fattiga blir till villebråd åt den blodtörstiga medelklassen. Den burgna familjen Sandin förbereder sin lyxvilla för barrikadering, men när en hemlös man tar sig in i huset ställs allt på ända.

Det är hedervärt att James DeMonaco så styvnackat byggt vidare på sin pubertala machofantasi till premiss, för det fungerar faktiskt till en början. Filmen sätter segel med ett brett samhällsperspektiv som påminner om George A Romeros zombiefilmer eller "A clockwork orange". I tv-sändningar diskuteras - en aning övertydligt - poängerna med "rensningen". "Är det bara ett sätt att göra sig av med samhällets svaga? Hur som helst fungerar det", konstaterar en nyhetsuppläsare cyniskt. Men ganska snart tappar historien styrfart.

Mannen som blir insläppt av den barmhärtige sonen visar sig vara eftersökt av ett psykopatiskt ungdomsgäng. Den täta atmosfären bakom metalljalusierna byts mot ficklampsskrämsel, sektterror och en hel del rått våld. Ju mindre plats bakgrundsberättelsen får, desto mer framstår det som att filmmakarna själva velat avreagera sig och rensa skallen på infall.

Mer läsning

Annons