Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trance

Annons

THRILLER. I Danny Boyles förra film "127 timmar" fastnade James Francos rollfigur på ett extremt retligt och ödesdigert vis med armen under ett klippblock. "Trance" handlar också om en man som sitter fast, dock i en helt annan typ av blockering, som uppstår då en mästerligt organiserad tavelstöld slutar i fiasko.

Simon (James McAvoy) får ett slag mot huvudet och glömmer vad han gjort av bytet, målningen av Goya som är värd miljontals pund. Pressad av de gangstrar han beblandat sig med för den stora kuppen söker han upp en hypnosterapeut (Rosario Dawson) för att komma ur sin minnesförlust. Behandlingen går på djupet i Simons psyke men varken han eller någon annan i gänget verkar riktigt redo för vad som döljer sig där.

"Trance" är en intrikat blandning av "Eternal sunshine of the spotless mind" och "Oceans 11". Förmodligen har Danny Boyle också tittat några gånger på "Inception". Det låter kanske spännande och till en början är det lovande. Konstkuppen i filmens inledning är riktig mumma för älskare av heist-film. Den sekvensen ekar av Boyles genombrott "Trainspotting" och sätter också tonen för den påtagligt hypnotiska känslan i filmen. Vad som är verkligt och inte är långt ifrån glasklart, Doyle rullar oss fram och tillbaka i en uppbruten tidslinje där samma scenarion dyker upp vid ett flertal tillfällen och utspelar sig från olika perspektiv.

Låter det knepigt? Det är det också men det flyter ändå på med många oväntade vändningar i ett bra tempo. Ända till alltihop landar i en av filmhistoriens mest krystade nakenscener. Rosario Dawson är riktigt bra i den här filmen men i mötet med hennes exponerade blygdläppar bryts i alla fall min förtrollning, vilket gör det svårare att fortsätta köpa den egentligen svårsmälta - och i längden mest bara förvirrande- storyn.

Mer läsning

Annons