Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredje lördagen i april – en dag värd att fira

Annons

I dag firas Record store day på skivaffärer runt vårt klot. Evenemanget som äger rum tredje lördagen i april varje år startades av oberoende skivaffärer i USA som motvikt till de stora multinationella kedjornas dominans och den ökande nedladdningen av musik.

Första året 2008 deltog 300 amerikanska skivaffärer, med Metallica som inofficiella ambassadörer och dragplåster på en stor kickoff. Året därpå hade det spridit sig till nära tvåtusen skivaffärer i både USA och Europa.

På Record store day arrangeras en massa liveframträdanden av allehanda artister och flera hundra specialutgåvor släpps denna dag, med tillhörande skivsigneringar.

I Sverige deltar i år 41 butiker i firandet, från Trelleborg i söder till Umeå i norr, däribland Najz Prajz i Örebro – även om de inte arrangerar något artistframträdande i år. Längst köer förmodar jag uppstår utanför Folkårock i Malmö, där Håkan Hellström ska signera sin senaste.

För mig som gammal skivaffärsmedarbetare är detta en speciell dag. På 90-talet jobbade jag på Bengans skivaffär i Göteborg. Vi hade ofta liveframträdanden och signeringar av olika artister. Det inofficiella publikrekordet innehades då av Ulf Lundell. Jag tror det var med skivan ”Slugger” (1998) han kom dit. Det var kö runt hela kvarteret när Uffe satt på scenen och skrev så pennan glödde. Vi hade tagit hem pallvis med Lundellskivor, både gamla och nya, och sålde som galningar.

I eftermiddag står artisterna på kö i den gamla biograflokalen på Stigbergstorget. Kortkonserter gör Miriam Bryant, Anna Stadling, Maia Hirasawa, Division Of Laura Lee, och Petra Marklund.

Betydelsen av Record store day ökar för varje år som går. Digitala tjänster som Itunes, Youtube och Spotify har förändrat folks musiklyssnande i grunden och styrt om deras konsumtionsmönster. Även om jag också lyssnar på Spotify och laddar ner mp3-filer i telefonen är den fysiska skivan fortfarande viktig för mig.

Att gå omkring bland skivhyllorna och bläddra är skön avkoppling. I många skivbutiker finns kunnig och erfaren personal som kan lista ut vad det är du söker efter att du bara nynnat några takter. Och känslan när en speciell skiva dyker upp är svårslagen. Den där som du trodde var utgången och omöjlig att få tag på. Plötsligt ligger den där, på ”Blandat” i reahyllan.

Fira Record store day, du med.

Mer läsning

Annons