Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trovärdigheten i public service

Annons

Den Europeiska radio- och tv-unionens ordförande, Jean-Paul Philippot, har besökt Sverige och i samband med det uppmanat till ett försvar för public service i ett Europa i kris. Budskapet lyder ungefär så här:

I en tid där ekonomiska nedskärningar och social oro hotar att urholka demokratin är det av största vikt att det finns medier, som utan att tillhöra någon politisk eller kommersiell gruppering, förmår att analysera och rapportera om det som sker.

Det kan tyckas självklart i många europeiska länder. Särskilt de som än så länge klarat sig undan drakoniska ingrepp i ekonomin. Men vad händer när Nordeuropas ekonomier börjar svaja? Det är ingen som vet.

Ser vi ut över resten av Europa – undantaget är Storbritannien där BBC fortfarande biter sig fast som världens främsta public service-företag, trots attacker från både politiska och kommersiella intressen – framträder en bild där public service lever på marginalen.

I Holland har budgeten för public service under perioden 2011–2015 skurits ned med en summa som motsvarar strax över en miljard svenska kronor. Irland skär ned sitt bidrag till public service i storleksordningen 20 procent. De här exemplen är vad jag kan förstå strikt ekonomiska – alltså det handlar om att få statsbudgeten i balansen. Sådana åtgärder är väl om möjligt än mer angelägna i Spanien och Portugal men där har krisen samtidigt fött idéer om att luckra upp public service-uppdraget.

I Portugal talas det om att kombinera budgetneddragningarna på mer än 25 procent med en storskalig privatisering. Och i Spanien nöjer sig inte den sittande regering med att bara skära ned den totala budgeten med 25 procent – de vill även avskaffa en överenskommelse som säger att det ska råda konsensus när det gäller utnämningar till höga chefsposter inom de nationella tv- och radiobolagen.

Här hemma har många noterat att dokumentären ”Kluvet land” i P1 i ett avsnitt trampat snett. Den där Frida i Malmö var uppenbarligen inte så utblottad som det framställdes. De här påpekandena är viktiga – public services existensberättigande kan nämligen sammanfattas i ett ord: trovärdighet.

I dag ligger SR på topp bland svenska medier när det gäller just trovärdighet. Men det här är något som kan raseras ganska snabbt om man börjar tumma på sanningen och därmed också underminerar fundamentet för public service.

Mer läsning

Annons