Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv-klipp: Se Rickard från Mellösa spela i Riksdagen

I helgen spelade Sophie Zelmani med band i Örebro. Vid pianot satt Rickard Nilsson, uppvuxen i Stora Mellösa, och sedan många år verksam som musiker och producent åt stora svenska artister.

Annons
Rickard Nilsson, musiker, med rötterna i Östernärke. Foto: Privat

Peter Jöback, Magnus Uggla, Lena Philipsson och Loa Falkman – hans cv är stjärnkantat. Senast för bara en vecka sedan spelade han i direktsändning i tv under Riksdagens öppnande.

– Jag var med och kompade Peter Jöback i tre sånger, en väldigt speciell upplevelse. Normalt får man ett tecken när man ska in men här fick jag bara anvisningen ”spela när kungen sätter sig”. Då gällde det att hålla tungan rätt i munnen.

(Se webb-klipp. OBS: På grund av tekniska begränsningar kan videon endast visas på helskärm, ej i mobilt format)

Rickard, som i dag är 42 år, är uppvuxen i Östernärke. Där hade han Anders Zetterman som pianolärare, något som fick stor betydelse.

– Han var så skön. Jag var redan från början väldigt mycket gehörsmusiker, men Anders lärde mig faktiskt noter. Sånt kan ju vara väldigt avskräckande, men han hittade rätt nivå.

Rickard började tidigt spela band. Fredrik Landoch Clas Olofsson var några av de unga musikbegåvningar han omgav sig med. Efter gymnasiet blev det musikfolkhögskola i Skåne, men när andra kurskamrater sökte vidare till akademisk utbildning valde Rickard att flytta till Stockholm och prova vingarna på egen hand.

– Jag valde att gå den långa vägen, och det har ju gått rätt bra det också.

I dag bor Rickard i Hudiksvall, är gift med konstnären Felicia och har två söner, Norton och Tintin. Men med arbetet som frilans blir det mycket resor och han har även arbetsbostad i Solna.

Han ser fram mot lördagens spelning.

– Sophie har ett minimalistiskt uttryck som gör att man får förhålla sig på ett speciellt sätt. Det blir mycket utrymme att tolka, men samtidigt måste man lämna fokus till sången.

Mer läsning