Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv-spel – en passionerad paus i karriären

Josef Fares fick sitt stora genombrott med filmen ”Jalla, Jalla” för 13 år sedan och sedan dess har han gjort flera uppmärksammade långfilmer. Men nu slår sig Örebroregissören in på ett helt nytt område . Med TV-spelet ”Brothers – A Tale of Two Sons” gör han premiär som spelmakare, och vår reporter Jonathan Björklund har provspelat det tillsammans med honom.

Annons
Josef Fares. Örebroregissören har hittat en ny roll – som spelmakare.

– Jag har alltid drömt om att få göra spel. Så när jag fick chansen att göra det här så pausade jag min filmkarriär. Inte så att jag slutar göra film, men detta var verkligen en dröm som gick i uppfyllelse, säger han.

Att kalla Josef Fares för passionerad är en underdrift. I synnerhet när det gäller hans drömprojekt; spelet ”Brothers: A Tale of Two Sons”.

När jag träffar honom denna soliga försommardag är han energisk och på samma gång väldigt avslappnad. Hans tillbakalutade attityd kan utan tvekan bero på att hela två års svettigt arbete äntligen är färdigt att presenteras för världen.

– Den mängden arbete som hör ihop med sådana här projekt är helt galen, utbrister han när jag frågar om skillnaden mellan att arbeta med film kontra spel.

– Jag har gjort sex långfilmer men detta är utan tvekan det mest krävande jag någonsin gjort. Trots det vill jag absolut göra flera spel i framtiden. Jag sitter redan på flera olika idéer.

Trots att spelet är Josef Fares skötebarn, så skulle det inte ha varit möjligt utan folket på Starbreeze, en av Sveriges mest erkända spelutvecklare.

– Det var fantastiskt att Starbreeze tog en chansning och satsade på mig och projektet. Sedan var de i en sådan position att de ville pröva något nytt, och det var exakt vad jag erbjöd” berättar han glatt.

– Däremot var det var ganska tufft för mig i början. Många tänkte ju; ”Vad kan han om det här? Han sysslar ju med film”. Men saken är den att jag är en hardcore gamer, och det har jag varit en lång tid. Jag älskar spel och vet vad spel går ut på.

Spelet ”Brothers: A Tale of Two Sons” kan summeras väldigt enkelt, i alla fall när det gäller ramhandlingen: Två bröder letar efter ett botemedel till deras sjuke far. Josef menar dock att storyn inte är skriven i sten. En av de viktigaste aspekterna med spelet för Josef var att göra det enkelt för spelaren.

– Jag vill att det ska vara en njutbar färd för den som spelar. Det ska vara en avslappnade upplevelse som du kan köra igenom under en sittning säger han uppriktigt. Helst tycker jag att man bara ska spela igenom det en gång. För får man bara en bra upplevelse, som jag fick av exempelvis ”Journey”, så räcker det. Omspelarvärde tycker jag faktiskt är ganska överskattat.

Många förhandstittare har faktiskt jämfört spelet med den sönderkramade kritiker- och publikfavoriten ”Journey”. ”

– Jag tycker att jämförelsen med ”Journey” funkar då det spelet också handlar om känslan och resan mer än om att få sig en utmaning.” berättar Josef. Brothers” är dock utmanande, men inte på ett frustrerande vis”.

Inte nog med att jag fick chansen att se spelet live med Josef bakom kontrollen utan jag fick även chansen att pröva det själv. Det är en vacker historia som påminner inte så lite, grafikmässigt, om spelen i ”Fable”-serien. Kameraarbetet skvallrar även om Josefs kärlek till äldre speltitlar likt ”Zelda: A Link to the Past”. Mycket av miljön i spelet är inspirerad stort av vårt avlånga land. Faluröd-färgade hus och björkskog i skymningssol får en att känna igen sig och glädjas.

I det lilla avsnitt jag fick spela befann sig däremot inte bröderna i någon vacker soldränkt dunge, utan i en mörk grotta full med ruiner.

Det första som slår mig är kontrollen, som för övrigt fått väldigt stor uppmärksamhet. Du styr båda bröderna genom samma kontroll, den ena brodern med höger styrspak och den andra brodern med vänster. Man tror att det ska vara rörigt men det går oerhört fort att anpassa sig och finna flyt i styrningen.

– Det är ju inte så att den ena brodern kan skjuta is och den andra eld, utan det är enkla saker som att lillebror tar sig igenom trånga utrymmen lätt medan storebror orkar lyfta tyngre saker. Sedan är de ju olika personligheter så de agerar olika på olika situationer. Vi har arbetat sjukt mycket med interaktivitet i spelet, berättar Josef medan jag flyttar ett stort metallrör med hjälp av både lillebror och storebror.

En annan aspekt av spelet är variation. Det är en av de viktigaste sakerna med spelet enligt Josef.

– Alla saker du får göra i spelet ska du bara få se och göra en gång. Spelet är rätt så kort i jämförelse med andra titlar, men jag tycker hellre om en spelupplevelse på 3-4 timmar där det händer nya saker hela tiden i stället för en lång upplevelse där saker upprepas hela tiden.

När min speltid är slut efter tio minuter så önskar jag att spelet redan är släppt. Få uppleva resans början och slut är något som troligtvis kommer bli sommarens höjdpunkt i min mening.

Nu när spelet är färdigt har Josef Fares återvänt till filmvärlden.

– Jag arbetar på ett nytt manus nu och som det ser ut så kommer det att bli en actionfilm. Men jag är inte färdig än så jag är inte helt säker på vad det blir av det. Jag skulle vilja ha lite ledigt men just nu framstår nästan att göra en film som semester i jämförelse med att göra ett spel, säger han skämtsamt och skrattar.

Spelet ”Brothers: A Tale of Two Sons” släpps under sommaren på Playstations och Xboxs onlineaffärer samt på Steam för PC.

Regissör. I vanliga fall sepalr Josef Fares in film, härbakom kameran vid inspelningen av ”Farsan” som han gjorde tillsammans med sin pappa Jan Fares.

Om Josef Fares

Josef Fares är både skådespelare, manusförfattare och regissör, och det är som de två sistnämnda han ä rmest känd för den stora allmänheten.

Det stora genombrottet fick han med sin premiärfilm Jalla, Jalla, där han både skrev manus och regisserade filmen där Fares Fares, Torkel Petersson och Tuva Novotny spelade de stora rollerna.

Sedan följde han upp med Kopps som är en poliskomedi och därefter har han gjort filmerna Zozo, Leo och Farsan. 2006 fick han också Nordiska rådets filmpris för filmen Zozo.

Josef Fares föddes 1977 i Beirut i Libanon, och kom till Sverige och Örebro som tioåring, Han gick medieprogrammet på Rudbecksskolan i Örebro och fortsatte sedan till Dramtiska institutet och deras regiutbildning.

Josef Fares pappa Jan Fares är också skådespelare, och hade en stor roll i filmen Farsan och en mindre i Jalla, Jalla. Även Josef bror Fares Fares är skådespelare, och har haft roller i flera av Josef Fares filmer.

Mer läsning

Annons