Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två miljarder skulle inte vara fel för Skäret

Annons

Efter att frågan om ett nytt operahus stötts och blötts i många år har regeringen satt ner foten och meddelat att det inte blir något nybygge i huvudstaden. Man avsätter i stället två miljarder kronor till att renovera och bygga om den nuvarande Kungliga operan. Den främsta anledningen till valet verkar vara läget, mitt i smeten, granne med Slottet och Riksdagshuset.

Byggnaden från 1898 har renoverats i omgångar. Denna gång handlar det dock om en större ombyggnad som enligt planerna bland annat ska ge plats för en kompletterande scen för mindre uppsättningar och samtida musik.

Operamusiken kommer troligen (tyvärr) aldrig att bli populär bland den breda publiken. Samtidigt är opera en dyr verksamhet. Varje biljett subventioneras kraftigt med skattemedel. Varje år får Kungliga operan 435 miljoner kronor i statsbidrag.

Beskedet om miljardsatsningen kommer samtidigt som dokumentärserien Livet på Operan sänds i SVT. Ett sammanträffande som ser ut som en tanke, även om det naturligtvis krävs mycket mer än en tv-serie för att öka operaintresset och betalningsviljan bland ”vanliga skattebetalare”. Kritiker menar att pengarna skulle kunna användas till annat där de bättre behövs.

Serien där man får tjuvkika in bakom kulisserna visar dock tydligt behovet av att bygga om de slitna lokalerna, där över 500 personer arbetar i dagsläget. Och som operaälskare kan jag inte göra annat än applådera i väntan på att spaden sätts i marken.

Visst kan opera spelas i enklare lokaler, som exempelvis ett gammalt virkesupplag norr om Kopparberg. Årets tionde sommarfestival på Opera på Skäret beskrivs av arrangörerna som en succé, både konstnärligt och publikt. Till de fem konserterna på lilla scenen, sex operapubar, två jubileumskonserter och elva föreställningar av Rossinis ”Barberaren i Sevilla” kom totalt över 8 000besökare.

Opera på Skäret är också beroende av bidrag och sponsorer för att dra runt det hela. Till skillnad från Kungliga operan har Skäret tvingats att börja på i stort sett noll varje år. Först nu efter tio år har man fått lite mer långsiktiga stöd så att man till och med kan planera för två år framåt, då Svenska kammarorkestern enligt uppgift ska vara med igen.

Tänk vad Skäret skulle kunna göra för två miljarder!

Mer läsning

Annons