Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unikt teatersamarbete tar form i Örebro

Just nu pågår repetitionerna av den rumänske dramatikerns Gianina Carbunarius pjäs "Tigern" på Nya China i Örebro. Uppsättningen, som är ett unikt samarbete mellan flera av landets mest kända teatrar, är en av fem vuxenpjäser under Örebro länsteaters kommande säsong.

Annons
Sofia Jupither, regissör och Ulrika Josephsson, producent, sätter upp pjäsen

- Ett fantastiskt spännande projekt. Idén är att bygga institutionell utveckling genom samarbete, säger Petra Weckström, vd vid Örebro länsteater.

Fem teaterorganisationer ingår i samarbetet: Dramaten, Malmö Stadsteater, Folkteatern i Göteborg, Riksteatern och Örebro länsteater. Premiären är på Dramatens lilla scen 4 september och sedan går pjäsen på turné till de olika samarbetsteatrarna och på olika teaterfestivaler. I Örebro kommer pjäsen ha premiär 10 maj nästa år.

Från Örebro länsteater medverkar skådespelaren Anders Hambraeus. Producent är Ulrika Josephsson och för regin svarar Sofia Jupither   

- Det är en otroligt intressant pjäs och för oss ett spännande sätt att utveckla vår teater genom att ha så många samarbetspartners, säger Petra Weckström.

"Tigern - en europeisk mockumentär" är det nystartade scenkonstkompaniet Jupither Josephsson Theatre Companys första produktion. Pjäsen är nyskriven och tar sin utgångspunkt i en verklig händelse då en tiger kom lös i en småstad. Den tar ett humoristiskt grepp om människans rädsla för det främmande.

"I en lekfull form ger Carbunariu en konkret bild av vår samtid – romernas utsatta situation, argumentationen kring “vi” och “dom” och hur osäkerhet inför framtiden förändrar våra attityder och förhållningssätt till människorna runt omkring oss", skriver Dramaten på sin hemsida.

Tigern är en av fem uppsättningar vid Örebro länsteater nästa säsong. De fyra andra hittar du i faktarutan nedan.

Rumänske författarinnan Gianina Carbunariu, vid mikrofonen, flankerad av regissören Sofia Jupither t v och skådespelaren Jonas Sjöqvist t h. Bilden är från en förhandsvisning för abonnenter tidigare i veckan.

Mer läsning

Annons