Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är ett ”framtids-cv” värt – egentligen?

Annons

Årets Idoltävling är avgjord – äntligen, får man väl tillägga. En ny stjärna är född, redo att synas i Melodifestivalen, Let’s dance och Allsång på Skansen.

Kraven på Idoldeltagarna att vara stjärnor har dock varit hårda ända från början. Redan på deras första audition fick många av de sökande kritik från juryn (läs Alexander Bard) för att de inte kom in och var fullfjädrade stjärnor med divautstrålning direkt.

Ett märkligt krav, kan jag tycka. Samtidigt är detta ett fenomen som blir allt vanligare. Unga människor som ska ut och söka jobb på dagens tuffa arbetsmarknad får ofta rådet att vässa armbågarna och marknadsföra sig själva hårt. Om man saknar erfarenheter från arbetslivet och inte hunnit samla på sig sådant som ser bra ut i ett cv kan man alltid lyfta fram sitt ”framtids-cv”.

Precis som Idoldeltagarna instrueras ungdomar och studenter att lyfta fram vad de vill göra, för att så att säga i förväg framstå som de framgångsrika stjärnor de kommer att bli.

Det vimlar av forum på nätet som handlar om jobbcoachning. Under domännamn som Framtidscoacherna och Framtidsbanken med mera finns råd om hur man bäst formulerar sitt cv och vad man ska säga på en eventuell anställningsintervju. I stället för att fokusera på ett ”gravstens-cv”, där man listar vad man har gjort, rekommenderas att man koncentrerar sig på vad man vill åstadkomma i framtiden.

Trafikverket har till exempel lanserat något som man kallar för Framtidsprojektet, där man sökte ”de skarpaste hjärnorna med de klarast brinnande lågorna”. 200 potentiella kandidater fick ett mejl skickat från ”Ditt framtida jag” med ett omgjort cv som visade vad som kan hända om tio år om kandidaten antogs till programmet.

Kalla mig gärna gammaldags. Jag menar, ”brinnande lågor” i alla ära, men vart tog utbildning, kunskap och erfarenhet vägen? Att bygga luftslott som man sedan ska försöka leva upp till riskerar att skapa stressframkallande bubblor. Men vem orkar tänka långsiktigt och jobba sig upp, när man kan nå omedelbar framgång genom att hårdexponeras i program som Idol och bli stjärna över en höst?

Inget ont om Kevin Walker – men jag har mycket större respekt för honom som hårt jobbande fotbollsspelare än popstjärna. Nu kan han i alla fall sätta upp en Idolvinst på sitt cv.

Mer läsning

Annons