Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vad kan vara viktigare än språket?"

Kommunikation är det som utvecklar människan. Rent kunskapsmässigt och som social varelse. Helt enkelt det här med att ingå i ett sammanhang, hitta sin identitet och fylla en roll i livet. Att vara människa tillsammans med andra människor.

Annons
SYSKONBRÅK. De vuxna barnen Ruth och Daniel (Jenny Antoni och Hans Christian Thulin) har fått flytta hem igen och den tillbakagången går inte utan konflikter.

Och vad kan då vara viktigare än språket? Att ha ett språk är med andra ord grunden för att utvecklas och då kan det vara vilket språk som helst. Det gäller bara att få möjlighet att behärska det och att det fungerar i den miljö vi befinner oss i. Inte minst för att vi själva ska bli sedda och lyssnade på.

Örebro länsteaters nya

föreställning ”Tribes” handlar just om kommunikation eller rättare sagt bristen på kommunikation. I storyns fokus står en familj bestående av mamma, pappa och tre vuxna barn som alla tre bor hemma. En av sönerna heter Billy och han är döv, men har aldrig fått lära sig teckenspråket. Föräldrarna vill inte att han ska identifiera sig med sitt handikapp och i stället har han blivit något av expert på att läsa på läpparna.

Den här medelklassfamiljen

jobbar hårt på att uttrycka sig både yrkesmässigt och mot varandra. Problemet är bara att ingen av dem lyssnar på någon av de andra. Det gapas, svärs och argumenteras – utan resultat. Den ende som lyssnar är den döve Billy, men ingen har någonsin lyssnat på honom.

Så träffar han Sylvia som vuxit upp med döva föräldrar och nu själv håller på att bli döv. Hon lär Billy teckenspråket och plötsligt har han hittat sitt språk.

”Tribes” är enkel i sin scenografi och kostym, men en föreställning med ofantligt många ord. Ord som oupphörligen forceras fram hos fem av de sex aktörerna och som ger mindre tid till det finlirande skådespeleriet. Utom hos så klart Christian Dyvik i rollen som Billy. Hans ansiktsuttryck och kroppsspråk speglar vad som händer på scenen.

Det är framför

allt brodern Daniel (Hans Christian Thulin), med god assistans av pappan (Benjamin Moliner), som far runt som en furie. Isabelle Moreau, Jenny Antoni och Malin Persson i sina roller är verbala, men något mindre gapiga.

”Tribes” berättar tydligt vad som händer när bara ett språk, det talade ordet, tolereras. Då tar intoleransen, mentala ohälsan och konflikterna över. Ett budskap att plocka med sig ut från teatersalongen i den allt mer hårdnande verkligheten där utanför.

Mer läsning

Annons