Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen att slå dig ner runt lägerelden

Annons

Nu är det dags att bänka sig runt Sveriges största lägereld igen. Sex lördagskvällar framåt kommer brasan vi älskar att samlas kring att tändas i vardagsrummet prick klockan åtta. I år får Melodifestivalen dessutom konkurrens av vinter-OS i Sotji så det kommer att bli svårt för andra nyheter att få plats i mediebruset de kommande veckorna.

Uttrycket ”lägerelds-tv” är ett bra sätt att beskriva stora direktsända evenemang på tablå-tv, speciellt efter framväxten av sociala medier. Twitter och Facebook har gjort att kretsen kring brasan har växt. Diskussionerna om vilken låt som är bäst, spektakulära outfits och programledarnas skämt förs nu inte bara i vardagsrumssoffan utan med tusentals andra tyckare och tittare. Eftersnacket behöver liksom inte vänta till fikabordet på jobbet dagen efter.

I min krönika inför Melodifestivalen förra året skrev jag: ”Mest spännande ska det bli att se hur Yohio funkar, även om jag tror att han är för färsk för att nå ända fram.”

Man kan väl säga att jag hade både rätt och fel. Yohio vann folkets hjärtan och röster i finalen med ”Heartbreak hotel”, skriven av Örebrotrion Tim Larsson, Johan Fransson och Tobias Lundgren. Men de internationella jurygrupperna lade sin 12:a på Robin Stjernberg vilket gav honom segern. Mina andra förhandstips, Sean Banan och David Lindgren, gick till final och blev sexa och åtta.

I årets startfält finns hela 21 debutanter. Men även några riktigt rutinerade, som Linda Bengtzing, Alcazar och Shirley Clamp. ”Ms Mello” Sanna Nielsen är med för sjunde gången. Jag skriver ms, för det har aldrig blivit något riktigt giftermål. Närmast segern var hon med ”Empty room”, tvåa 2008. Örebrobördige Martin Stenmarck har däremot vunnit (med ”Las Vegas” 2005). Båda två går in i tävlingen nästa lördag och kan mycket väl ta sig till final, även om jag höjer ett varningens finger för kidsens favoriter Panetoz (”Dansa – pausa”).

I finalen tror jag att det kommer att stå mellan Yohio och Anton Ewald. Den 8 mars vet vi hur det gick. Men vägen dit är lång. En sak är säker: röster kommer att tappas, röstningssystemet ifrågasättas och programledarna få kritik för plumpa övertramp.

Så välkomna att slå er ner runt lägerelden. I år tänder vi en egen liten NA-brasa på Twitter (#namello). Kom dit vetja, så kan vi tjôta om årets mest oviktiga spektakel.

Mer läsning

Annons