Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntar med spänning på bioversionerna

Annons

Sommaren är deckarårstiden framför andra – i hängmattan, på stranden, på tv, biografen eller som guidad litteraturvandring. Örebro län har flera stora deckarförfattare som är aktuella på olika sätt.

Nora har sina mordvandringar i Maria Langs fotspår och i Kumla kan man i sommar följa med till 15 platser som förekommer i deckarförfattaren Håkan Nessers romaner.

Förra året hade filmatiseringen av Maria Langs deckare ”Mördaren ljuger aldrig ensam” premiär. Och i höst går fler mordgåtor av kända länsförfattare upp på bio.

27 september har Norabördige Johan Teorins ”Skumtimmen” premiär, en ruggig historia som utspelar sig på Ölands dimmiga alvar, i regi av Daniel Alfredsson och med Lena Endre och Tord Peterson i huvudrollerna. Till skillnad från Nessers romaner ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö” samt ”Och Piccadilly Cirkus ligger inte i Kumla” utspelar sig Teorins historier inte i hemstaden utan på Öland. Enligt honom själv hade ju Nora redan sin deckarkändis. Och det skulle kanske bli trångt med två.

Jag är inget stort fan av Lena Endre. Hade hellre sett någon annan i den rollen. Men jag gillade verkligen boken och Alfredsson brukar göra bra filmer så jag kommer nog att kolla in den ändå. Teorin är bra på att skapa suggestiva stämningar så att det går kalla kårar på bokryggen. Det återstår att se om Alfredsson lyckats överföra den krypande känslan från Ölands dimmiga allvar till vita duken.

Dessutom väntas ett efterlängtat besked komma inom kort om att ”Och Piccadilly Cirkus ligger inte i Kumla” äntligen är klar för vita duken. Filmrättigheterna till Håkan Nessers roman, naturligtvis med tillhörande mordgåta, köptes av ett lokalt bolag redan 2006 och filmades i Kumla med omnejd 2008. Men sedan blev det tyst.

Problem under inspelningsfasen och en underfinansierad budget gjorde att filmen aldrig färdigställdes. Pengarna tog slut helt enkelt. Förra året började det dock röra på sig. Nya finansiärer kom in och nu säger Anette Mattson, ny vd på Filmregion Stockholm-Mälardalen, att efterbehandlingen av filmen är klar och att den förmodligen får premiär i höst.

Den som väntar på något spännande ljuger aldrig ensam, eller hur är det man säger?

Mer läsning

Annons