Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem får NA:s kulturpris?

Fem nominerade har chans att få NA:s kulturpris och 50 000 kronor.

Annons
Katrin Sundberg, Livet Nord, Malin Berg, Richard Kenneth och Roine Magnusson är årets nominerade till NA:s kulturpris.

Här är de fem nominerade:

Katrin Sundberg, skådespelareKatrin Sundberg är skådespelare, dansare, koreograf, regissör och manusförfattare. Hon är uppväxt i Örebro och bor numera i Stockholm. Katrin har gjort allt ifrån tv-produktioner och musikaler till krogshower och filmer. Hon har medverkat i bland annat ”Hem till Midgård”, ”Underbar och älskad av alla”, ”A Chorus Line”, ”Hairspray”, ”Melodifestivalen 2011”, ”Parlamentet” och ”Gäster med gester. För barn är hon mest känd i rollen som ”Häxan Surtant” – som vann tv-priset Kristallen 2009 för bästa barnprogram.

Livet Nord, musikerLivet Nord är uppväxt i Örebro och Latorp och bor numera i Göteborg. Efter avslutade studier på Musikhögskolan i Göteborg arbetade Livet som lärare och spelade i olika band. I dag är hon anställd hos Musikalliansen och arbetar som frilansmusiker, kulturproducent, arrangör och kompositör. Hon är med i flertalet bandkonstellationer, främst Kaja och New Tango Orquesta. Musikgenrerna hon rör sig inom är klezmer, östeuropeisk folkmusik och tango nuevo. ”14 visor på fastande mage” med Gunnar Källström Fridens Liljer och ”Rust” med Kaja” heter de två senaste skivor Livet medverkar på.

Malin Berg, skådespelareMalin Berg är uppväxt på Västkusten och kom till Örebro 1986 efter avslutade studier på Teaterhögskolan i Göteborg. Hon blev engagerad i Örebro Länsteaters fasta ensemble och har blivit den trogen sedan dess. På teatern har hon spelat klassiska och nyskrivna dramer och komedier och barn- och ungdomsföreställningar. På senare tid har hon bland annat gjort Roxanne i ”Cyrano de Bergerac, katten Susanna i ”Markurells i Wadköping” och titelrollen i ”Fröken Julie”. Under hösten har hon turnerat med barnföreställningen ”Alkohjulet” om att växa upp med en alkoholiserad förälder.

Richard Kennett, projektledareRichard Kennett är engelsmannen som flyttade till Sverige 1987. Fem år senare startade han företaget SOUL som i dag heter SOUL Design Richard Kennett AB och arbetar med design, marknadsföring och evenemang. Richard är initiativtagare till projektet O Helga Natt – en gratis utomhuskonsert i adventstid på Stortorget i Örebro. Konserten startade 2001. I år medverkade Shirley Clamp, Thomas Di Leva och Lars Cleveman och konserten sänds för fjärde året i TV4 på julafton. Richard är också initiativtagare till Rådhuskalendern. Bakom luckorna i Rådhusets fönster döljer sig målningar av konstnärer i länet.

Roine Magnusson, fotografRoine Magnusson från Nora är fotograf och har under femton år levererat bilder till några av världens största bildbyråer. Huvudsakligen ägnar han sig åt reklamjobb, fotoresor runtom i världen, natur-, djur- och flygbilder. Han har även gett ut böcker, bland annat ”Den underbara resan” (med texter av Anders Wallén) som utsågs till Årets Pandabok av Världsnaturfonden 2007. Boken innehåller flygbilder och texter med intryck från en resa över Sverige. Roine fick också priset Årets pandabok i år för fotoboken ”Kor – en kärlekshistoria” (med texter av Åsa och Mats Ottosson).

NA:s kulturpris

1980 delades det första kulturpriset ut till konstnären Karl Axel Pehrson.

Förra året gick priset till Birgitta och Anders Fasth som driver Galleri Örsta utanför Kumla.

I stadgarna står att kulturpriset ska gå till en eller flera personer i NA:s spridningsområde ”i ett aktivt skapande skede av hög klass inom något eller några av de traditionella konstnärliga områdena, eller är aktivt och framstående inom forskning på något eller några nämnda områden. Även den eller de som främjat sådan verksamhet kan belönas”.

I juryn sitter NA:s kultur- och nöjesredaktion och tidningschefen Ulf Johansson.

Mer läsning

Annons