Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verdis "La Traviata" på Skäret nästa sommar

Det blir Giuseppe Verdis mästerverk "La Traviata" som blir huvudnumret i den tolfte upplagan av Opera på Skäret nästa sommar

Annons

MUSIK. "Vi har velat göra La Traviata i många år", säger Sten Niclasson, konstnärlig ledare i ett pressmeddelande.

"Det är ett stort drama om samhällets syn på kärlek och konvenans, med frågeställningar som är lika brännande aktuella idag som på Verdis 1800-tal. Att den ligger i tiden visar inte minst det faktum att det är världens just nu mest spelade opera".

Operan "La Traviata" från 1853 bygger på Alexandre Dumas drama "Kameliadamen" och utspelar sig i Paris. Historien kretsar kring kärleken mellan en ung man ur societeten, Alfredo, och en lyxprostituerad kvinna, Violetta. Romansen möter stora hinder och väcker frågor om vad som är rätt och fel och om kärlek kan stå över samhällets fördomar och fördömanden.

Opera på Skäret gav La Traviata i en konsertant version redan 2005, med Tito Beltrán och Charlotta Larsson i huvudrollerna. Tio år senare är det nu dags för en fullskalig uppsättning av verket som blir den fjärde Verdi-operan på festivalen, efter Rigoletto (2006), Aida (2007) och Otello (2014). Sångare och produktionsteam presenteras i början av 2015. Klart är att Svenska kammarorkestern, som senast medverkade i Barberaren i Sevilla 2013, är tillbaka som operaorkester.

"Det stärker ytterligare det regionala samarbetet mellan Opera på Skäret och Länsmusiken i Örebro. Vi ser också fram emot att precis som tidigare år kunna presentera en ensemble med internationella operasångare i världsklass", säger Sten Niclasson.

"La Traviata" spelas tolv gånger på Stora scenen mellan 1 och 30 augusti. Därutöver bjuder operafestivalen på en konsertserie på Kammarscenen med början den 5 juli. Traditionsenligt bjuds också på pubkvällar med levande musik, då solisterna ur La Traviata medverkar med improviserade framträdanden i en intim inramning. 

Mer läsning

Annons