Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi får väl stänga ner hela internet och köra på vinyl

Annons

Minns ni vaxrullarna från den gamla goda tiden? Nej, tänkte väl det. Stenkakan då? Lp-skivan kanske? På kort tid har jag faktiskt fått tre nyproducerade vinylskivor till redaktionen att recensera. En liten trend är att en del artister har börjat släppa sin musik endast digitalt – och som 33-varvare. Lite skönt retro så där.

Musik paketeras hela tiden i nya format. Det säljs allt färre cd, till förmån för olika streamingtjänster som Itunes och Spotify. Men även den utvecklingen börjar bli skakig. Flera internationella artister drog under förra året tillbaka sina låtar från Spotify. Och i veckan skrev 133 svenska låtskrivare på ett upprop mot streamingtjänstens låga ersättningsnivåer.

Bland underskrifterna finns flera kända namn, som Anna Ternheim, Christian Walz och Peter LeMarc, men även örebroarna Tim Larsson, Tobias Lundgren och Niklas Edberger som bland annat gjort flera Melodifestivalbidrag till artister som Linda Bengtzing och Martin Stenmarck. Målet med uppropet är att ”skapa en mer balanserad och hållbar fördelning av Spotifys intäkter”.

Låtskrivarnas organisation Skap bjöd därefter in musikbranschen till ett möte i veckan för att diskutera frågan. Vad de kom överens om är ännu inte känt.

Ersättningen till låtskrivare är uppdelad i två kategorier, dels från försäljning och distribution av deras musik, dels uppförandeersättning från konserter, radio, tv och film. Om musik- och textförfattare får kalla fötter och inte går med på villkoren för streamingdistributionen – ja, vart hamnar vi då?

Kanske är det en ohållbar affärsidé att erbjuda hela världens musikutbud gratis, eller för endast 99 kronor i månaden för abonnenter. Det är många som ska vara med och dela på kakan. Å andra sidan tillkom de legala streamingtjänsterna som en reaktion på illegal nedladdning av musik, som de facto inte gav någon ersättning alls till artister och låtskrivare.

I dag för fildelningssajterna en tynande tillvaro. I december genomförde polisen en razzia och beslagtog servrarna på The Pirate bay. Sajten lyckades dock öppna igen i januari. Nu försöker åklagare få ett domstolsbeslut om att domännamnet ska förbjudas.

Om utbudet på legala streamingtjänster som Spotify minskar riskerar fildelningen att börja öka igen. Då får vi väl stänga ner hela internet och plocka fram den gamla skivspelaren.

Mer läsning

Annons