Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vissa vita fläckar borde kanske lämnas orörda

Annons

Tänk på gamla tiders upptäcktsresande som gav sig ut på äventyr och fick kliva i land på okända öar, tränga in i de tätaste djungler och dyka i grumliga vatten.I dag finns inte många outforskade vita fläckar kvar på kartan.

Därför var det spännande när jag snubblade över sajten forgotify.com (de största upptäckterna sker ju genom snedsteg och misstag, sägs det). Den startade i somras och har samlat över fyra miljoner låtar som aldrig (!) har spelats på Spotify.

Spotify har över tio miljoner registrerade användare. På musiktjänsten som grundades 2006 finns över 20 miljoner låtar. Det låter osannolikt att en femtedel aldrig har spelats. Men när man bläddrar bland de ospelade alstren blir det tydligt att det kanske finns en förklaring – i alla fall till flera av dem.

Förutom väldigt smal världs- och folkmusik från länder jag knappt kan uttala finns till exempel en inläsning av Sofokles drama ”Antigone” – på originalspråket gammalgrekiska. Eller vad sägs om Abraham och Betty Lass ”American pronunciation”, där de har läst in flera hundra engelska ord som oftast uttalas fel. Folkbildning är aldrig fel – även om ingen orkar lyssna på det.

Det känns ändå spännande att vandra på outforskad mark. Jag fastnar för Beni Ostler och hans alporkester, med lederhosen, brassinstrument och joddling. På skivomslaget står de i ett ”Sound of music”-landskap, iförda lederhosen och tyrolerhatt, och jag förflyttas direkt till en ”oktoberfest” med immande ölglas. På tal om skivomslag förresten, så är de skäl nog för ett besök på sajten. Det ena värre än det andra, utan att nämna några namn. Man undrar hur de som designade en del av dem tänkte.

Man kan också hitta låtar med etablerade och kända artister som Sarah Vaughan, Duke Ellington och Pete Seeger. Jag letar efter svenska artister, men eftersom det som sagt handlar om fyra miljoner låtar, tänker jag att det är som att leta efter en femtioöring i Sahara. Jag studsar dock till när Jussi Björling dyker upp i flödet, med ett av sina glansnummer ur Verdis ”Il trovatore”. Den skivan har ju jag hemma i hyllan! Det kan inte stämma att ingen har lyssnat på den.

Nu har i och för sig Forgotify funnits i flera månader, vilket borde ha hjälpt till att få dessa låtar spelade. Så snart är väl den här vita fläcken också ifylld. Vissa platser borde kanske lämnas orörda.

Mer läsning

Annons