Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

We steal secrets: The story of Wikileaks

Annons

DOKUMENTÄR. Internet är inget bra ställe för hemligheter. Trots det finns de där i överflöd. Speciellt efter 11 september-attackerna 2001 har mängden hemliga dokument som produceras och lagras digitalt ökat enormt. Det är en av många spännande insikter i den Oscarsbelönade dokumentärfilmaren Alex Gibneys välproducerade och mångbottnade film om Wikileaks, ett måste i höst för alla som är intresserade av den högaktuella frågan om visselblåsare.

Huvudpersonen är naturligtvis organisationens fascinerande förgrundsfigur Julian Assange.

Alex Gibney följer Assange kronologiskt och beskriver medryckande hur Wikileaks startar på Island och sedan når världsberömmelse genom publiceringen av videon där amerikanska militärer i en helikopterattack skjuter ner civila i Irak.

Men detta är inte bara historien om hjälten Assange. Ju längre in i filmen vi kommer, desto mer kompliceras bilden. Mot slutet, speciellt efter en ordentlig genomgång av sexbrottsanklagelserna i Sverige, blir filmen direkt kritisk och målar upp en bild av en paranoid man med tveksam moral som, ironisk nog, tvingat medarbetare att skriva på tystnadsavtal.

Assange-anhängare har starkt kritiserat filmen och kallar Alex Gibney för en fiende. Men förutom i en passage där han tillåter sig lite ovärdigt amatörpsyklogiserande om varför Assange skaffar många barn (han har fyra stycken med fyra olika kvinnor, tydligen) är filmen i stort nyanserad.

Framförallt lyckas filmen separera det som Wikileaks faktiskt uppnådde och Julian Assange som person.

Även om hans roll givetvis inte kan reduceras till en oviktig tok så finns det en poäng i att bortse från honom som individ och lyfta blicken i dessa tider av grumligt använda antiterrorlagar och galopperande inskränkningar i yttrande- och pressfrihet.

En minst lika viktig huvudperson är också den högaktuelle Bradley Manning, den amerikanske militären som läckte det viktigaste materialet till Wikileaks. Filmen sätter punkt innan rättegången mot Manning, men beskriver tiden då han sitter fängslad i väntan på den och blir utsatt för tortyr.

När han nu, efter den fällande domen, har bett om ursäkt "för den skada han åsamkat USA" får man efter att ha sett den här mycket sevärda filmen ont i magen på riktigt.

Mer läsning

Annons